Filippo Grandi under et intervju i Kabul den 17. november 2020. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB.

For europeere reiser revolusjonen i Afghanistan spørsmål om hvor mange afghanere som vil sette kursen mot Europa. Mange politikere og kommentatorer ser for seg en stor menneskestrøm mot vår verdensdel.

En som ikke gjør det, er FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi. I et intervju med Corriere della Sera sier han at voldsnivået i Afghanistan i tiden fremover vil bli avgjørende for om mange vil dra sin vei.

Kommer Taliban til å styre alene? Blir det et voldsregime, slik jakten på mennesker som har arbeidet med Vesten tyder på? Kanskje borgerkrig? Eller vil situasjonen roe seg? Ingen vet.

Hvis det oppstår massivt fluktbehov, er det landene i regionen som vil bli mest berørt, tror Grandi, som minner om at det allerede finnes tre-fire millioner internt fordrevne i Afghanistan.

FNs høykommissær (UNHCR) er blant dem som ikke har evakuert fra landet etter at Taliban tok makten. Organisasjonen vil ikke overlate de fordrevne i landet til seg selv, og prøver å forholde seg pragmatisk til Taliban, forklarer Grandi, som håper at UNHCR får arbeide i fred.

Corriere della Sera: Hvor konkret er risikoen for nye migrasjonsbølger mot Europa i de neste månedene og årene?

Filippo Grandi: Det jeg sier, er at jeg ikke anser risikoen for umiddelbar, ikke at det aldri vil skje. (…) Hvis det går som på 1990-tallet, er det mange sivile som ikke vil bli igjen. (…) Men en exodus ville fremfor alt skje i regionen, til Pakistan, Iran, kanskje Tadsjikistan.

Grandi mener at Vesten må hjelpe disse landene til å hanskes med en eventuell menneskestrøm for ikke å få den i fanget selv:

Hvis hjelpen til disse landene i så fall ikke skulle bli betydelig, ville det oppstå en høy risiko for at folk fortsetter til Europa.

Høykommissæren mener at migrasjonsbølgen i 2015 ble kraftigere enn nødvendig blant annet fordi humanitærhjelpen til land som Tyrkia, Jordan og Libanon var blitt redusert året i forveien. La oss ikke gjenta den feilen, formaner Grandi. Problemet er nå i Afghanistan, ikke i Europa, konkluderer han.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂