Tysklands tidligere forbundskansler Angela Merkel. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel er årets mottaker av Nansenprisen for sin innsats for å «beskytte flyktninger fra krigen i Syria».

Det kunngjør FNs flyktningorganisasjon UNHCR i en pressemelding. NTB melder om saken.

– Ved å hjelpe mer enn én million flyktninger til å overleve og gjenoppbygge livene sine, viste Angela Merkel stort moralsk og politisk mot, sier FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi i sin begrunnelse.

Tyskland tok imot 1,2 millioner flyktninger og asylsøkere i 2015 og 2016, svært mange av dem syrere. Merkel, som var statsminister (forbundskansler) i 2005-2021, sa den gang at «det var rett og slett et humanitært imperativ».

Utvelgelseskomiteen roser Merkels lederskap, mot og medfølelse, men også hennes rolle i den kollektive tyske innsatsen for å motta og integrere flyktninger.

Wir schaffen das (Vi klarer dette), uttalte Merkel 31. august 2015, et sitat som ble et symbol for Europas håndtering av krisen.

Etter manges mening ble dette også et symbol på en uansvarlig og lite gjennomtenkt innvandringspolitikk som har bidratt til å forandre Tyskland for alltid, en dramatisk endring befolkningen aldri ble spurt om den ønsket.

Resultatet er blitt massivt utenforskap, galopperende sosiale kostnader og ikke minst svært høy og ofte stygg kriminalitet. Document har ved en rekke anledninger skrevet om disse konsekvensene.

Nylig fikk også Merkel Unescos fredspris for denne omstridte innsatsen med å gjøre Tyskland til en nasjon med åpne dører for innvandring fra den tredje verden. Ifølge  Fria Tider ga den juryen følgende begrunnelse:

– Samtliga jurymedlemmar blev rörda av hennes modiga beslut 2015 att välkomna mer än 1,2 miljoner flyktingar, särskilt från Syrien, Irak, Afghanistan och Eritrea. Detta är det arv hon lämnar efter sig, säger Denis Mukwege, ordförande i Unescos fredsprisjury.

Nansenprisen er ifølge NTB en internasjonal hedersbevisning som ble opprettet i 1954 for å hedre individer eller organisasjoner som har gjort en spesiell innsats for flyktninger og fordrevne. Den består av en medalje og 150.000 dollar som går til et veldedig formål vinneren velger ut.

Prisen er oppkalt etter Fridtjof Nansen, som ble kjent for sin store innsats for flyktninger etter 1. verdenskrig og var første høykommissær for flyktninger i FNs forløper Folkeforbundet. Første vinner var USAs tidligere førstedame Eleanor Roosevelt, mens fjorårets vinner var den humanitære organisasjonen Jeel Albena i Jemen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) gratulerer Merkel med Nansenprisen.

– Merkel har vært en framtredende og modig drivkraft i Tyskland og i Europa, spesielt for å beskytte flyktninger i en vanskelig tid, sier Huitfeldt i en pressemelding.

Huitfeldt har ingen bemerkninger til de økonomiske, sosiale og kriminalpolitiske følgene denne storstilte innvandringen viste seg å få for Tyskland.

Les også: 

Merkel hentet 1,2 millioner innvandrere til Tyskland. Nå får hun medalje av FN

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.