Detaljerte opplysninger om ansatte i det danske Forsvaret, politiet, Kriminalforsorgen og Forsvarets Efterretningstjeneste hentes via mobilapper og selges videre til kjøpere både i Danmark og i utlandet.

I alt omfattes over 60.000 dansker av overvåkningen.

TV 2 bad medie- og analysefirmaet Kaas & Mulvad købe og undersøge datasættet med oplysninger om 60.673 danske mobilers bevægelser – og det viser sig, at der i datasættet optræder en række danskere, hvis sikkerhed kan være udfordret i kraft af deres arbejde.

Saken skaper bekymring hos Forsvarets Efterretningstjeneste er bekymret, og skriver til TV2:

– Vi er bekendt med problemstillingen og arbejder løbende med sikkerhedsspørgsmål af denne karakter.

De som sto bak overvåkningen fulgte bevegelsesmønsteret til ulike personers mobiler, og kun ut fra dette finne ut hvem de er og hvor de bodde (som regel er jo mobilen hjemme de fleste av nettene).

Det er åpenbart uheldig at nøkkelpersonell i Forsvaret og Efterretningstjeneste overvåket på denne måten. Opplysningene kan brukes av fremmede makter, blant annet ved utpressing.

Kriminelle kan bruke dette til å kartlegge hvor politiet oppholder seg, og hvor de bor. Man kan dessuten oppdage når det skal gjennomføres fangetransporter.

 – Det er lidt uhyggeligt for at sige det mildt, siger John Foley, der tidligere har været ansat i Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

– En del ansatte i FE, politiet og Forsvaret ville få lidt kuldegysninger over det her. De mennesker, der gerne vil leve lidt i det skjulte og har nogle opgaver for staten af national interesse, vil ikke blive glade for at blive kigget over skulderen.

Niels Flemming Hansen (K) er formann for Folketingets Forsvarsudvalg. Han tar saken svært alvorlig.

– Det er meget voldsomt, at man kan spore danskere på denne måde. Og det vækker naturligvis bekymring. Jeg synes som udgangspunkt, at det er ret skidt.

Brukerne har lastet ned ulike apper, og uforvarende gitt appen lov til å spore dem og videreselge informasjon.

Huq Industries er et engelsk selskap som videreformidler slike detaljer. De avviser at de har brutt reglene, siden de betrakter dataene som anonyme.

Men det danske Datatilsyn er i tvil om lovligheten.

– Det er i hvert fald ikke anonyme data, som selskabet sælger. Og jeg kan godt stille mig tvivlende overfor, om de har de nødvendige samtykker fra alle 60.000 danske mobilejere til at indsamle og sælge deres data, siger cand. jur. Allan Frank, der er IT-sikkerhedsspecialist hos Datatilsynet.

Forsvarsministeriet ønsker ikke å kommentere saken.

TV2 Danmark

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.