Kinesiske militære kjøretøy paraderer med raketter av typen Dong Feng 21D på Tiananmen-plassen i Beijing den 1. oktober 2009. Foto: Vincent Thian / AP / NTB.

Kina har startet byggingen av mer enn 100 nye siloer til bruk for inter­kontinentale raketter i ørkenen ved Yumen i Gansu-provinsen, hevder analytikere som har gransket satellitt­bilder skaffet til veie av James Martin Center for Nonproliferation Studies i Monterey, California.

Bildene, som skal være enkle å tolke for erfarne analytikere, viser 119 nær identiske byggeplasser med kjennetegn som gjenspeiler eksisterende anlegg for kinesiske atomraketter, skriver Washington Post.

En spesialist på Kinas kjernefysiske arsenal omtaler byggingen som «utrolig»:

The construction boom suggests a major effort to bolster the credibility of China’s nuclear deterrent, said researcher Jeffrey Lewis, an expert on China’s nuclear arsenal and part of a team that analyzed the suspicious sites, first spotted by colleague Decker Eveleth as he scoured photos taken by commercial satellites over northwestern China. Lewis described the scale of the building spree as “incredible.”

Lewis og hans kolleger tror at Kina øker sin kjernefysiske kapasitet for å kunne avskrekke USA:

“We believe China is expanding its nuclear forces in part to maintain a deterrent that can survive a U.S. first strike in sufficient numbers to defeat U.S. missile defenses.”

Lewis mener siloene under bygging er ment for raketter som kan nå USAs fastland:

Lewis said the silos are probably intended for a Chinese ICBM known as the DF-41, which can carry multiple warheads and reach targets as far away as 9,300 miles, potentially putting the U.S. mainland within its reach.

USAs forsvars­department ønsker ikke å kommentere Washington Posts avsløring, men har tidligere redegjort offentlig for Kinas økende kjernefysiske kapasitet.

Kina har også skaffet seg mobile landbaserte rakettsystemer og nye ubåter som kan håndtere atomvåpen.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!