Covid-vaksiner settes nå verden over. Noen er mer effektive enn andre. Illustrasjonsfoto fra Norge: Heiko Junge / NTB.

I det internasjonale vaksine-kappløpet har Kina bidratt med Sinovac- og Sinopharm-vaksinene. Mye tyder nå på at disse er lite effektive. Kina avviser at dette er tilfelle.

Det er VG som forteller om de påfallende svake resultatene som er oppnådd ved bruk av vaksinene Sinovac- og Sinopharm i en rekke land. Begge disse vaksinene er utviklet og produsert i Kina.

Effektive vaksinasjonsprogrammer med kinesiske vaksiner ga håp om coronafri sommer i Mongolia, Bahrain og Seychellene, skriver VG.

Men dette håpet er svekket:

Etter nye smittebølger stilles det spørsmål ved effektiviteten til Sinovac- og Sinopharm-vaksinene.

VG forteller videre om situasjonen på Seychellene, turistparadiset som etter omfattende vaksinering hadde håp om igjen å kunne åpne for tilreisende fra hele verden:

På Seychellene har nå 71,4 prosent av befolkningen fått minst én dose av coronavaksinen. 68 prosent er fullvaksinerte, ifølge VGs oversikt. Likevel har landet nå stigende smittetrend – med 501,5 registrerte smittede per 100.000 innbyggere siste døgn.

Seychellene er ikke alene om å gjøre denne nedslående erfaringen:

I Bahrain har 60 prosent av befolkningen fått minst én dose, og 54 prosent er fullvaksinerte. Likevel har landet registrert 444,5 smittede per 100.000 siste døgn.

Den tvilsomme effekten av Sinopharm-vaksinen gjør at myndighetene i Bahrain ifølge The Washington Post vil tilby en ekstra Pfizer-dose til personer i risikogruppen som er fullvaksinert med Sinopharm.

VG presenterer et annet eksempel:

I Mongolia har 58 prosent mottatt første stikk, og 51,5 prosent er fullvaksinerte. De siste fjorten dagene har Mongolia registrert 1056 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere, og 70,9 siste døgn.

– Folk var overbevist om at dersom vi ble vaksinert, ville vi få en covidfri sommer. Nå viser det seg at det ikke stemmer, sier mongoler Otgonjargal Baatar til The New York Times.

Årsaken er å finne i valget av vaksineleverandør. VG skriver:

Landene har en ting til felles: De har i stor grad brukt kinesiske vaksiner fra produsentene Sinopharm og Sinovac Biotech. Disse har vist seg å være mindre effektive i å forhindre overføring av smitte – særlig av muterte virusvarianter. Det skriver The New York Times.

Også Indonesia er «rammet» av denne vaksinen-nedturen. Det er  rapportert om flere hundre smittede blant helsepersonell vaksinert med Sinovac-vaksinen, og at et titall av disse ble innlagt på sykehus.

Hva sier kineserne selv? På sedvanlig vis avviser de at de har skyld i noe som helst:

I en uttalelse avviste Kinas utenriksdepartement at utbruddene i disse landene har noe med kinesiske vaksiner å gjøre. De peker på prematur gjenåpning som årsaken til utbrudd, forteller VG.

Les mer Document-stoff om Kinas rolle i pandemien: – Jeg er overbevist om at viruset lekket fra Wuhan-laboratoriet

Ny, viktig bok fra Document forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.