Apotek i Libanon har stengt dørene i protest mot alvorlig mangel på forsyninger samtidig som bilister må stå i timelange køer for å fylle drivstoff.

Farmasøyter i Libanon starter en todagers streik fredag i protest mot landets kritiske mangel på legemiddel, drivstoff og morsmelkerstatning.

Libanon sliter med sin verste økonomiske krise siden borgerkrigen, og den akutte mangelen er en konsekvens av landets mangel på valutareserver, som er nødvendig for å importere viktige varer.

Apotekansatte sier at de nå mangler alt fra medisiner mot kroniske sykdommer til smertestillende og morsmelkerstatning, og de anklager distributører for å hamstre produkter for så å senere selge det til en mye høyere pris på svartebørsen.

Libanesiske sykehus sa torsdag at de neste uke kunne bli tvunget til å stanse dialysebehandling av nyrepasienter.

Slåsskamper over drivstoff

Det er også akutt mangel på drivstoff. Fredag sto bilister i kø utenfor bensinstasjonene fra daggry av, og det har vært store trafikkorker rundt i landet. Det brøt ut slåsskamper blant kunder på flere bensinstasjoner da noen insisterte på å fylle ekstra flasker med drivstoff. Mange ble også tvunget til å stenge.

Drivstoffmangelen truer også med å slå av landets kraftgeneratorer, som er den viktigste strømkilden for mange libanesere. Og eksperter har advart at det kan bli internettbrudd.

Stor frustrasjon blant folk

– Situasjonen er uutholdelig, sier en beboer i Beirut, Rabie Alkajk til AP.

Han var blant en gruppe unge menn som stengte en hovedgate med søppelkonteinere og andre sperringer fredag.

– Apotekene er stengt. Det er ingen medisiner, ingen morsmelkerstatning. De gjemmer det til de fjerner subsidiene. Bensinstasjonene er stengt. Det er ingenting, roper han.

Sentralbanken har advart den libanesiske regjeringen i flere måneder om at de ikke vil være i stand til å opprettholde subsidier på medisiner og drivstoff.

– Hva skal jeg gjøre når sønnen min trenger melk eller bleier. Si til ham at jeg ikke har penger til å kjøpe det? Selv om jeg hadde hatt penger hjelper det ikke, for alt er stengt.

Den libanesiske valutaen har tapt 90 prosent av verdien mot dollar siden 2019. Siden da har prisene, arbeidsledigheten og inflasjonen i landet fortsatt å stige.

Landet har vært under press fra internasjonale finansinstitusjoner om å innføre økonomiske reformer og motkjempe korrupsjon. Men Libanon, som har slitt med å danne en ny regjering siden oktober i fjor, har så langt oppnådd lite.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.