Drikkevannsforsyningen i Libanon kan bryte helt sammen i løpet av en måned, advarer FNs barnefond (Unicef).

– Over 4 millioner mennesker, blant dem 1 million flyktninger, er i umiddelbar fare for å miste tilgangen til rent vann i Libanon, ifølge Unicef.

Vann- og elektrisitetsmangel, kombinert med økonomisk krise, valutakrise og kraftig prisvekst, gjør at stadig flere ikke lenger greier å skaffe seg det vannet de trenger.

– Unicef anslår at de fleste vannpumpene i landet vil stanse opp i løpet av de neste fire til seks ukene, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Libanesiske pund, som i årevis var knyttet opp mot amerikanske dollar, har i løpet av de siste 18 månedene mistet 90 prosent av sin verdi.

Mangler strøm og drivstoff

Elektrisitet er de fleste steder nå bare tilgjengelig i 1 av døgnets 24 timer, og behovet ut over dette må dekkes ved hjelp av bensin- og dieseldrevne aggregat.

Mangel på drivstoff, og kraftig prisstigning på drivstoff, har gjort at også aggregatene nå vil stanse opp. Køene utenfor landets bensinstasjoner er endeløse, og enkelte overnatter i bilene sine i håp om å få noen dråper i tanken.

Helsekrise

Helsesektoren i landet er også i akutt krise som følge av elektrisitetsmangel, og det er også mangel på livsnødvendig utstyr, legemidler og oksygen til bruk i behandlingen av covid-19-pasienter.

– De fleste sykehusene i landet er i ferd med å gå tom for drivstoff, og noen har bare nok forsyninger til et par dager, sier Suleiman Haroun, sjef for en sammenslutning av klinikker og sykehus i landet.

Noen av de minste sykehusene har alt måttet stenge dørene for nye pasienter, forteller han.

Drøyt 550.000 har fått påvist koronasmitte i Libanon, der det offisielle dødstallet nærmer seg 8.000. Det fryktes imidlertid at mørketallene er store, ikke minst blant landets mange syriske og palestinske flyktninger.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.