Bybrua Drammen skal pusses opp, men norsk granitt blir for dyrt. Derfor velger man trolig kinesisk granitt. Foto: Peulle/ Wikipedia

3000 kvadratmeter granitt skal brukes i byggingen av den nye bybrua i Drammen som skal stå ferdig 2025. Nå kommer det fram at Drammen kommune vurderer å bruke kinesisk granitt. Lars-Erik Sletner i Norsk Bergindustri er kritisk.

 – Jeg har aldri hørt så mange fine ord om dagen om miljø og bærekraft. Det er på tide at dette blir fulgt opp i praksis og at ordene faktiske blir fulgt opp av handling, sier Sletner.

– Dette er dessverre ikke noe nytt. Både fra Stavanger og Oslo har vi den siste tiden fått lignende nyheter. Offentlige oppdragsgivere vektlegger altfor ofte pris høyest og vraker de samme produktene i Norge. Jeg mener de har et stort ansvar for å sikre arbeidsplasser og bruke norske leverandører innenfor bergindustrien.

Sletner forstår ikke hvorfor honnørord som bærekraft og miljø ikke spiller inn i slike prosjekter. Han har åpenbart et poeng: Det er tydeligvis viktig å spare fem millioner kroner på en bru i Drammen, men samtidig svir Norge av 50 milliarder kroner for å elektrifisere sokkelen, noe som påfører norske husholdninger en mer utrygg og kostbar strømforsyning, uten påviselig global klimaeffekt. Slike småsummer gidder ikke vår olje- og energiminister regne på.

– Forklaringen med at det blir billigere med kinesisk granitt enn den norske henger ikke på greip. Det skal brukes 630 millioner kroner på en ny bybru i Drammen, og da er fem millioner kroner en liten sum for å bidra til utvikle industrien i Norge og sikre arbeidsplasser. Kommunen, og andre offentlige oppdragsgivere, må rett og slett våkne opp, sier Sletner.

Selv signalbygget Den norske opera valgte stein fra utlandet, den gang i form av italiensk marmor. Åslaug Haga (Sp) var skuffet.

– Dette er utrolig trist. Jeg hadde håpet at de ville tenkt seg om og gjort klokere valg. Det er både kulturpolitisk og næringspolitisk helt meningløst at man ikke velger norsk stein.

Selvsagt må norsk industri konkurrere på et internasjonalt nivå. Men statlige og kommunale signalbygg har et valg. Ved å benytte seg av norsk industri skapes det norske arbeidsplasser, og pengene (som tross alt er konfiskert fra skattebetalerne) forblir i landet.

«America first»-prinsippet, som Donald Trump sto for, medførte en stor vekst i industriarbeidsplasser i USA. Burde ikke norske politikere ha norske interesser som første prioritet?

Drammens Tidende (bak mur).


Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.