Luftforsvaret anslår at hver flytime for F-35-jagerfly koster 110.000 kroner. Ifølge forsvarstidsskriftet Jane’s kan tallet være nærmere 300.000.

Den ferske gjennomgangen til Jane’s Defense & Security Intelligence & Analysis viser at hver flytime i en F-35 koster mellom 21.000 og 31.000 dollar, skriver Aftenposten.

Dette er den høyeste prisen av jagerflyene som er sammenlignet. En svenskprodusert JAS Gripen koster til sammenligning 4.700 dollar per flytime. Det store spennet skyldes forskjellene i utrustning og vedlikeholdskostnader.

F-35 er tyngre, har kraftigere motorer og bruker vesentlig mer drivstoff, samt at det trenger mer og mer omfattende vedlikehold.

– Vi er kjent med flytimeprisene som USA opererer med, men vi har ikke full kjennskap til hva de inkluderer i regnestykket og beregningsgrunnlaget. Flytimeprisen vår ligger fremdeles på 110.000 kroner, som Aftenposten har referert tidligere, sier oberstløytnant og presseoffiser Stine Barclay Gaasland til avisa.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.