Detalj med fru Justitia ved inngangspartiet til Säkerhetssalen i Stockholms Tingsrätt. Foto: Patrik Nylin / Wikimedia Commons.

Det svenske Transport­arbetare­förbundet hadde ikke noe grunnlag i sine egne statutter for å ekskludere lastebil­sjåføren Mats Fredlund fra organisasjonen fordi han er politiker for Sverige­demokraterna (SD), fastslår tingretten i Stockholm.

Sveriges Television (SVT) kaller dommen historisk.

Transportarbetareförbundet har inte förmått visa att Mats Fredlund gjort sig skyldig till något som brutit mot Transportarbetarförbundets stadgar och som därigenom gett förbundet rätt att utesluta honom, menar domstolen.

Domstolens konklusjon står stikk i strid med det svenske fagforbundets sedvane for å kaste ut personer som er aktive i SD-medlemmer, da organisasjonen hevder at noe slikt ikke er forenlig med dens hensikt.

Men domstolen underkänner nu alltså resonemanget att man per definition motarbetar Transports mål att verka för ”en samhällsutveckling på grundval av alla människors lika värde” genom att vara aktiv företrädare för Sverigedemokraterna.

Under rettsforhandlingene anførte Fredlund at det var han selv som ikke var blitt behandlet på lik linje med andre mennesker:

– Det är en mänsklig rättighet vi har i Sverige. Vi har yttrandefrihet, religionsfrihet och partifrihet, sa han inför rättegången som startade den 12 februari.

Til tross for at tingretten har gitt Fredlund medhold i sin stevning av fagforbundet, og dermed fritar ham fra å dekke sakskostnadene, har domstolen avslått å etterkomme kravet om 100.000 kroner i oppreisning.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.