Forhandlingene dreier seg om ærekrenkelsessaken mot den tidligere ordføreren i Göteborg, sosialdemokraten Ann-Sofie Hermansson. Hermansson ble frifunnet av tingretten i januar 2020, men dommen ble deretter anket til lagmannsretten.

Det var Maimuna Abdullahi og Fatima Doubakil, to kjente personer i den aktivistiske delen av den islamistiske bevegelsen i Sverige, som fremmet ærekrenkelsessak etter at Hermansson hadde kalt dem for «ekstremister» på sin egen blogg. 

‘Lawfare’

Ifølge den svenske terrorforskeren Magnus Norell handler imidlertid ikke tiltalen om at Abdullahi og Doubakil blir fornærmet av å bli kalt ekstremister. Fatima Doubakil har tidligere innrømmet at hun ikke har noe imot å bli kalt det.

I en artikkel i Göteborgs-Posten skriver Norell at rettssaken i stedet er det første tilfellet av såkalt «Lawfare» i Sverige, det vil si krig med juridiske midler. Før høringen i tingretten skrev Norell at formålet med rettssaken var «å forstyrre og om mulig forhindre en diskusjon om islamisme.» Målet er med andre ord å vise privatpersoner at alle som publiserer noe som islamister og islamistiske organisasjoner ikke liker, må betale en veldig høy pris, og på den måten hindre debatt og diskusjon.

Selv om Abdullahi og Doubakil tapte i tingretten, vant islamismen en delvis seier. Ann-Sofie Hermansson mistet stillingen som kommunalråd og signalet var klart: Alle som bruker ytringsfriheten til å kritisere islamistiske ekstremister må regne med å betale en høy pris.

Det muslimske brorskapet

Magnus Norell vet hva han snakker om. I 2017 var Norell en av tre forfattere av en mulighetsstudie som undersøkte det Muslimske brorskapet i Sverige, hvoretter det ble satt i gang en innsats mot Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som hadde bestilt studien. Enkeltpersoner og organisasjoner med tilknytning til det islamistiske miljøet i Sverige krevde at mulighetsstudien ble trukket tilbake og MSB ble utsatt for en voldsom kampanje, og de ble også meldt degradert, bombet og sendt til justis-ombudsmannen. Studien fikk passere, men budskapet var klart: Ikke engang anerkjente forskere og myndigheter kan undersøke svensk islamisme, uten at det får håndgripelige konsekvenser.

Norell skriver: 

I stället för att debattera enligt gängse demokratiska normer – öppet och ärligt – väljer dessa individer att jaga sina motståndare till domstol i syfte att skicka en signal att så här går det om ni går emot oss. Ett kusligt budskap som ekar av auktoritärt tänkande där endast åsikter som de själva godkänt får föras fram. En ideologisk idévärld som dock stämmer väl in på definitionen av islamism. (GP)

Rettssaken i lagmannsretten foregår mellom 7. og 9. september.

Åtalet mot Hermansson – en seger för islamister (GP)

Risken för rasiststämpling försvårar debatten om islamism (GP)

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 Kjøp og les boken om islamismen i Sverige av Johan Westerholm.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.