Læreren tvang en gråtende, kristen niåring til å skrive at hun «tilhørte islam». Det er nå reist tiltale mot forfatteren som skrev om hendelsen på bloggen sin.

Under en leksjon i religionsvitenskap ble elever på en skole i Midt-Sverige oppfordret til å ta et «muslimsk perspektiv» ved å utgi seg for å være muslimer. Læreren instruerte blant annet niåringene til å skrive setninger som «Jeg tilhører islam», «Jeg leser Koranen», «Jeg feirer ramadan» og «Jeg ber i moskeen». Da en jente begynte å gråte og ikke ville være med på øvelsen fordi hun sa hun var kristen og trodde på Jesus, ble hun brakt til taushet av læreren og bedt om å fullføre oppgavene hvis hun ville unngå å sitte igjen i klasserommet i pausen.

Jentas mor reagerte sterkt på hendelsen og tok kontakt med ansvarlig lærer og rektor, som sa at hensikten med øvelsen var å lære barna hvordan de skal bruke store bokstaver og punktum. Samtidig ble moren anklaget for å tilhøre «en sekt» fordi hun var kristen.

Moren postet deretter et Facebook-innlegg som ble utbredt. Det ble blant annet lagt merke til av forfatteren Katerina Janouch, som på bloggen Katerina Magasin skrev om lærerens øvelse etter å ha intervjuet moren. Under intervjuet beskriver moren at hun oppfatter skolens handlinger som «en åndelig voldtekt og et overgrep mot hennes barn».

Skolen og kommunen anklaget da Janouch for å ha forårsaket et kjør i sosiale medier som skal ha ført til at læreren og rektor følte seg truet på livet. Den utpekte læreren leverte en politianmeldelse, og politietterforskningen har nå ført til at Katerina Janouch er tiltalt for grov bakvaskelse.

Ifølge søksmålet har hun pekt på læreren «som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnat uppgift som var ägnad att utsätta henne för andras missaktning. Uppgiften var ej sann och det fanns ingen skälig grund för den». Aktor mener lovbruddet er grovt « då en omfattande spridning förelåg vilket resulterade i rena hatkampanjer mot skolan».

Det er allerede avholdt en rekke avhør med de involverte partene. I et intervju med podcasten Amerikanska nyhetsanalyser sier Janouch at hun skal ha begått «grov baktalelse av lærerens undervisningsmetode», noe hun stiller spørsmål ved fordi en undervisningsmetode ikke kan baktales.

– Jag har inte som journalist ett ansvar för hur människor reagerar, jag bara beskrev de faktiska förhållandena. Jag gav en utsatt liten flicka och hennes mamma en röst, eftersom det är människor som känner sig maktlösa inför det här övergreppet som flickan faktiskt blev utsatt för, sier Katerina Janouch.

– Jag har namngett läraren eftersom det är hon som har representerat undervisningen där barnen har tvingats till en muslimsk trosbekännelse. Jag ansåg att det hade ett allmänintresse och det är särskilt viktigt eftersom det rör en skola.

Katerina Janouch mener også at det under avhørene har kommet frem at muslimske studenter ikke trengte å delta i den tilsvarende delen om kristen tro, og at den jødiske troen har blitt fullstendig unngått. Det kristne barnet har derimot blitt tvunget til  å delta, til tross for at jenta begynte å gråte under leksjonen, noe Janouch mener er et overgrep.

– Det är barnets perspektiv som intresserar mig och det är på grund av barnet som jag har gått in i det här ur ett journalistiskt perspektiv, det är barnen jag värnar om. Det pågår en kraftig indoktrinering av barn i skolan idag, den måste upp på agendan, sier Katerina Janouch.

Tiltalen mot Katerina Janouch må sees i et større perspektiv. I fjor ble begrepet «lawfare» gjort kjent i Sverige, etter at tidligere kommunalråd Ann-Sofie Hermansson ble saksøkt etter å ha kalt to islamister «ekstreme». Intensjonen med lawfare er ikke nødvendigvis å vinne en rettslig prosess, men å sende et tydelig budskap om at enkelte fenomener ikke må kritiseres, og at alle som kritiserer slike, må være forberedt på å betale en høy pris.

Dersom Janouch blir dømt, betyr det i praksis at journalister ikke kan navngi noen dersom det kan føre til ubehag for vedkommende, og at en journalist kan holdes ansvarlig for reaksjonene en nyhetstekst vekker hos leserne.

Grov bakvaskelse er en forbrytelse som kan gi opptil to års fengsel. Rettssaken holdes i Uppsala 30. august. Katerina Janouch er representert ved advokat Sargon de Basso.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.