Kripos-sjef Kristin Kvigne lovpriser samarbeidet. Foto: Ryan Kelly / NTB

Kripos har siktet 21 personer som følge av en stor internasjonal politioperasjon mot organisert kriminalitet.

Siktelsene omhandler to forskjeller sakskomplekser, opplyser Kripos. Det er også tatt beslag i flere typer narkotika, våpen og to håndgranater.

– Operasjonen og resultatene viser viktigheten av både internasjonalt politisamarbeid, og samarbeidet mellom politidistrikter og særorgan, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne i en pressemelding.

– Vi kan samtidig ikke utelukke at flere personer blir siktet i eksisterende eller nye sakskompleks, basert på informasjonen vi har fått gjennom operasjonen, fortsetter han.

Operasjonen har vært rettet mot organiserte kriminelle nettverk i en rekke land ved å lese av krypterte meldinger mellom tunge kriminelle.

Ifølge Kripos har samarbeidet avdekket straffbare handlinger og nettverk i Norge som det hadde vært vanskelig og ressurskrevende å avdekke på egen hånd.

Etterforskningen har vært rettet mot EncroChat og EncroPhone, som tilbyr avansert kryptert kommunikasjon mellom brukere, som ifølge Europol og Eurojust i stor grad har vært organiserte kriminelle. På verdensbasis hadde tjenestene rundt 60.000 brukere, ifølge britiske National Crime Agency (NCA).

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.