Bildet fra Wikipedia. EROS og PSYCHE, Antonio Canova, Louvre-museet. Eros vekker opp Psyche (sjelen) med et kyss. Psyche blir offisielt hans kvinne og blir udødelig. Etter kort tid bringer hun verden frukten av sin kjærlighet til Eros: (Ηδονή) Hedoni = Lyst.

Eros (kjærlighet) i gresk tankegang eksisterte før skapelsen av universet og var udødelig. Eros’ kraft var hyllet på mangfoldige måter i det gamle Hellas. Ikke bare som en seksuell kraft som får mennesker sammen og skaper livet, men også som en intellektuell kraft som oppfordrer til sammenslåing og skapelse av alle store og beundringsverdige ting.

Fra midten av januar til midten av februar ble bryllupet (sammenslåing, Eros) mellom Zevs og Hera feiret i Aten. Denne måneden ble kalt Gamilion (Γαμηλιών), som betyr bryllup. Senere ble både Hera og Eros feiret i Roma. Hera var beskytter av kvinnene og bryllup i Roma, og hun ble feiret den 14. februar.

Dagen etter, 15. februar, startet feiringen av Lupercalia-festivalen, som var dedikert til fruktbarhet og Eros. Mortos (μορτός) på gresk betyr dødelig. Fra det har vi ordet mord på norsk, murder på engelsk, muerto på spansk osv. Moros (μόρος) betyr «døden» på gresk.

Med a foran blir det amorios (αμμόριος), som betyr «udødelig». Eros var udødelig i gresk tankegang. Udødelig kalte også romerne sin kjærlighetsgud, Amor! Derfor har vi også amore på italiensk!

Valentin levde i det 3. århundre e.Kr. og ble henrettet av romerne (under keiser Klaudius 2.) fordi han var prest og viet mange ektepar, noe som var imot Klaudius’ avgjørelse, som opphevet alle ekteskap og forlovelser. (De romerske legionene hadde store problemer med å få nok soldater fordi mange foretrakk å bli hjemme i stedet for å verve seg, dermed bestemte Klaudius seg for å oppheve ekteskap.)

Andre mener at Valentin ble henrettet på grunn av sin kristne tro. Kirken erklærte Valentin som hellig for hans arbeid for kristendommen. Kristendommen har alltid arbeidet for å fjerne før-kristne feiringer. Når man ikke klarte å utslette en feiring, «døpte» man den om til kristen isteden, ved å flytte en kristen feiring til den samme datoen.

Med tiden ble den nye feiringen befestet, mens den opprinnelige og autentiske feiringen ble glemt. Slik skapte kristendommen jul, påske, sankthans osv.

Valentins tilfelle er ikke noe unntak. Kirken bestemte at Valentin skulle feires den 14. februar, samme dag som man feiret Hera …

I det 5. århundre prøvde pave Gelasius å «slette» Loupercalia, feiringen av Eros, som startet i Roma den 15. februar. Derfor flyttet han starten på feiringen av Loupercalia til en dag før, som falt sammen med den allerede befestede dagen for Valentin.

Etter det er det kun Valentin som har overlevd i folkets minne, mens Loupercalia, som representerte den greske Eros, samt selve Eros, det eneste autentiske EROS, ble glemt.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.