– Selvfølgelig er Danmark et kristent land. Danmark har vært det i over 1000 år, og det må det fortsette å være. Multikulturalisme har ikke fungert noe sted i verden, sier Naser Khader. Han var opprinnelig muslim, men valgte kristendommen – og påskefeiring.

– Vi er så heldige at flagget vårt bærer korsets symbol. Den vertikale hvite stripen minner oss om at vi er elsket av Skaperen. Den horisontale om at vi deler den kjærligheten med hverandre, skriver Naser Khader i et innlegg på Facebook, som så langt er likt av over 5.500 personer.

Fire av fem dansker sier Danmark er et kristent land

Bakgrunnen for innlegget var en ny meningsmåling som viser at nesten fire av fem dansker mener at Danmark er et kristent land. Nærmere bestemt mente 78 prosent av danskene at Danmark er et kristent land, ifølge en meningsmåling gjennomført av analyseinstituttet Norstat på oppdrag for Kristeligt Dagblad. Og det er langt høyere andel enn sist danskene ble spurt, i 2016. Da var det kun 65 prosent som mente at landet var kristent.

Det har nærmest blitt moderne å ta stilling til livets store spørsmål, og da er kirken viktig for vår identitet, sier en prost til avisen som forklaring på økningen, mens politisk kommentator Erik Holstein i nettavisen Altinget tror islams vekst har gjort at flere har fått opp øynene for kristendommens betydning for dansk identitet.

– Ingenting tyder på at det har vært noen spesiell vekkelse. Snarere er det relatert til den store muslimske innvandringen, hvis tilhengere er veldig høylytte, og noen fanatiske, om sin religion. Det gir oss mulighet til å vurdere hvilket grunnlag vi selv står på, og jeg tror at selv mennesker som ikke anser seg selv som religiøse har blitt oppmerksomme på kristendommen som et kulturelt bakteppe, sier Holstein til Kristeligt Dagblad.

Fra muslim til kristen

Naser Khader, som i mange år var sentral politiker i Danmark, har selv vært muslim. Faren har palestinsk opprinnelse, og kom til Danmark som arbeidsinnvandrer, mens moren er syrisk. Khader har vært politiker i flere tiår, og satt på Folketinget for de Konservative til 2021.

Da ble han beskyldt for seksuelle krenkelser fra fem kvinner, saker som lå opptil 20 år tilbake i tid. Khader tilbakeviste, sakene ble aldri politianmeldt, men det hele ble en veldig nedtur og kostet ham hans politiske liv.

Nå skriver tidsskriftet Kontrast at saken skyldtes et komplott, med tråder tilbake til Muhammedkrisen i 2006, og Naser Khaders kamp mod islamismen. For han var en såkalt liberal muslim, og som Kristelig Dagblad skriver: Naser Khader bor fortsatt på hemmelig adresse, fordi han gjennom sine mange år som fremtredende politiker, debattant og forfatter har gjort seg uvenner med mange i den muslimske verden.

Komplott fra islamister og feminister?

Mer om komplottet, slik Kontrast beskriver det:

«I årene etter (sexanklagene) intensiveres nettopp den taktikk mod denne politikeren, som såvel venstreorienterede som islamister hater som pesten av én eneste grunn: Han vil til sin død forsvare det, de hater mest av alt: Den vestlige verden og alt, hva den står for: demokrati, ytringsfrihed, borgerrettigheder, meritokrati, reel likestilling osv..»

Den saken omfatter også en politibetjent med muslimsk bakgrunn som i disse dager har blitt tiltalt for tjenestemisbruk. 29 tiltaler som spenner fra alt fra æresvoldsaker til noen av angrepene mot Naser Khader, angrep som kan vise seg å være fiktive. Saken er meget omtalt, og den tiltalte i mange sammenhenger omtalt ved navn. Retten har kommet til at det ikke er navneforbud, men Danmarks Radio ønsker ikke å navngi så lenge rettsaken ikke er avgjort.

Skandalen i 2021 gjorde at grunnen sviktet for Naser Khader – han hadde mistet alt på grunn av rykter, løgner, hevn og gammelt nag. Både han selv og familien ble helt satt ut. Han fant likevel trøst på et uventet sted etter mange år som «skapkristen». Han valgte bevisst å ikke gå til verken til moskeen eller psykologer, men begynte å gå i kirken, og satte seg på bakerste benk under gudstjenestene. Det gjorde ham godt.

– Kirken og kristendommen er ikke for fullkomne mennesker, men Jesus kom for å frelse syndere og de som følte seg fortapt. Jeg hadde egentlig aldri prøvd det før, og det fikk meg til å søke pastoral omsorg – ikke fra imamer, men fra prester. Jeg hadde noen samtaler om grunnleggende ting i livet. Samtaler som virkelig åpnet øynene mine for det faktum at du kan gå videre med tilgivelse og håp. Og det var slik jeg følte at jeg ikke lenger var muslim, men kristen. Mine to barn var allerede blitt døpt. Da de ble døpt i en alder av henholdsvis 14 og 15 år, sa min ekskone Bente i talen, at nå var det 2-0 til kristendommen, sa Naser Khader til Kristelig Dagblad i 2023.

Og videre:

– Verken David eller Muhammed, eller du eller jeg er syndfrie, det var bare Jesus, men da han urettmessig ble dømt til døden, var han fortsatt i stand til å be for sine bødler og si ’tilgi dem, Far, for de vet ikke hva de gjør’. Det er derfor jeg heller vil følge Jesus enn Muhammed. For Muhammed når ikke Jesus til ankelen som et moralsk forbilde. I løpet av de siste to årene har jeg også lest både Koranen, hadithene og Bibelen på nytt. Og da jeg var ferdig med å lese Koranen, måtte jeg spørre meg selv hva Allah egentlig ønsker for folk. Han hater mennesket Han har skapt. For den eneste gangen det snakkes om kjærlighet, er det til Allah, som ellers virker sint, hevngjerrig og straffende. Hvis Allah er forfatteren av Koranen, er han en virkelig dårlig forfatter.

Frykt fra Koranen – kjærlighet fra Bibelen

– Koranen etterlater meg kun med hat og frykt. Dette er også hva vi lærte da jeg gikk på koranskole, hvor vi ble fortalt at vi aldri kunne være sikre på å komme til himmelen fordi Allah så alt og ville dømme oss etter det. Og da jeg var midt i min drittstorm, kunne jeg se at det var spesielt islamistene og til og med moderate muslimer som feiret. Det bidro sannsynligvis til å skyve meg den siste biten bort fra islam. Men Jesus forteller selv en lignelse om den fortapte sønnen som blir feiret av sin far når han kommer hjem. Det er hele forskjellen. Bibelens Gud venter ikke på at vi skal mislykkes, men på at vi skal komme hjem. Og da jeg var ferdig med å lese Det nye testamente, var det kjærligheten som ble igjen, for kristendommen handler ikke om hva du gjør, men at du allerede er elsket, uansett hva du gjør, sa Khader til avisen.

Påske og kamp for frihet

Det var altså for snart to år siden. Nå feirer han altså både den danske, kristne kultur han har valgt, og feiret også påske. Påsken minner oss om betydningen av motstand mot tyranni og kampen for frihet, skriver Naser Khader på Facebook:

– Den kristne påsken har sine røtter i den jødiske påsken, Pesach. De første jødekristne adopterte denne tradisjonen, men ga den et nytt innhold. Påsken handler også om livets motsetninger – på den ene siden svik, smerte, sorg, løgn og død – på den andre siden glede, frihet og forsoning. I dag er det Skjærtorsdag. Dagen før Langfredag, da Jesus blir korsfestet. På denne dagen innstiftet Jesus nattverden og vasket disiplenes føtter rene. «Sker» betyr «ren», derav uttrykket «ren og ren». Akkurat på dette tidspunktet skjedde en av de viktigste tingene for vestlig sivilisasjon. Mens han bar korset nedover Via Dolorosa, smertens vei, i Jerusalem, tok Jesus samtidig opp kampen mot mørket, mot ondskap og mot døden. Og dessuten: Han vant kampen! Korset er selve tegnet på at Gud velger å sende sin Sønn i døden slik at resten av oss kan bli frelst. En av de mest sentrale tingene i kristendommen.

For det er sant at Jesus ble naglet til et kors inntil han døde av det. Men påskemorgen var graven tom. Jesus sto opp fra de døde som Kristus. Liv og kjærlighet beseiret hat og død. Moralen er enkel: mørke og ondskap kan bare fornedre, ikke skape og forene. Vi bor i et av de beste landene i verden. Vi må ta vare på dette unike landet og dets grunnleggende verdier. Frihetsverdiene som vi setter så høyt, stammer fra kristendommen Påsken er en god anledning for oss til å huske det. Og for ikke å glemme det. God påske/pesach,

skrev Khader for et par uker siden. Senere i april dro han til Nebo, fjellet i dagens Jordan som i følge Bibelen var stedet der Moses så ut over Det lovede landet, etter flugten fra Egypt og 40 års vandring i Sinais ørken. Og som han skriver i den anledning – det skjer noe spesielt med ens sanser og fantasi, når man står og ser hvad historiens folk har sett på i årtusener.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.