Tittelen lensmann skal bli kjønnsnøytral. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Den lett antikverte tittelen lensmann forsvinner – trolig til fordel for den kjønnsnøytrale politiavdelingsleder.

Sysselmannen på Svalbard er for lengst omdøpt til sysselmester – i tråd med Stortingets vedtak fra 2019 om å innføre kjønnsnøytrale yrkestitler i alle statlige virksomheter. Nå har turen kommet til lensmannen, som har hatt sin tittel i rundt 900 år, ifølge Politiforum.

Politidirektoratet (POD) tar til orde for politiavdelingsleder. Forslaget ble oversendt Justis- og beredskapsdepartementet fredag forrige uke.

– Arbeidet med å finne nytt navn har ikke vært enkelt, og det knytter seg mange følelser til en tittel som har eksistert i cirka 900 år. I tillegg til å finne et godt navn på en gammel og historisk tittel, må navnet også i størst mulig grad gjenspeile nåværende funksjon og organisatoriske plassering, skriver direktoratet i en e-post til Politiforum.

– Det vil senere bli en prosess for å finne ut hvilken funksjonstittel de ulike lensmennene skal bruke, og hvilken betydning dette får for benevnelsen av lensmannskontor og lensmannsdistrikt, sier POD.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂