Skoleelever i Roma protesterer mot fjernundervisning ved Utdanningsdepartementet i den italienske hovedstaden den 11. januar 2021. «Måneder med løfter og ingenting er forandret», lyder parolen. Foto: Cecilia Fabiano / LaPresse via AP / NTB.

Nevropsykatrisk avdeling for barn og unge ved Bambino Gesù-sykehuset i Roma har registrert en 30 prosents økning i antall innleggelser på grunn av selvskading under koronapandemien, sier avdelingsoverlege Stefano Vicari til La Repubblica.

Pasienter mellom 12 og 18 år, som ofte har brukt kniver og andre skarpe gjenstander til å skjære seg i magen, bena, armene eller ved pulsårer, forteller at de savner å gå på skolen og drive med fritidsaktiviteter som sport, samt at de føler seg unyttige og alene, sier Vicari til Roma-avisen. Det er mulig å komme ut av et slikt uføre med psykoterapi og medisiner, understreker han.

Epidemien og tiltakene mot den har ifølge overlegen forverret mentale tilstander som allerede fantes hos mange unge, det være seg irritabilitet, angst eller søvnproblemer. Nå er behandlingskapasiteten ved sykehuset sprengt, og 90 prosent av innleggelsene i øyeblikket gjelder selvmordsforsøk. Noen kaster seg ut av vinduet, andre tar overdoser av piller. I noen få tilfeller prøver atter andre å henge eller skyte seg.

Vicari er kritisk til at skolene stenger helt eller delvis for å erstatte fysisk undervisning med videoundervisning hjemme, for relasjonene som konstrueres ved fysisk nærvær, kan ikke erstattes. Skolemiljøet skaper i seg selv nesten ingen smitte, men snarere transporten til skolen, sier han.

Overlegen frykter at de vanene som fester seg under lockdown, vil bli vanskelige å endre når unntakstilstanden måtte opphøre. Man er blitt vant til å barrikadere seg hjemme, sosiale fobier forsterkes, og veien er kort til å isolere seg på rommet og søke selskap i videospill. Vi er i ferd med å berøve de unge en viktig del av deres følelsesliv, fastslår Vicari i et intervju med nyhetsmagasinet L’Espresso.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂