Kvinner har liten synlighet og liten verdi i det afghanske samfunnet. Her går en afghansk mann iført en beskyttende ansiktsmaske forbi en vegg malt med foto av Zalmay Khalilzad, amerikansk utsending for fred i Afghanistan, og Mullah Abdul Ghani Baradar, lederen for Taliban-delegasjonen, i Kabul, Afghanistan 13. april 2020. Arkivfoto: Mohammad Ismail / Reuters / NTB

Taliban anklages for å ha angrepet en kvinne som hadde oppfylt drømmen om å bli politi. Kvinnen ble gjort blind, og faren hennes er pågrepet i saken.

Den 33-årige kvinnen hadde hatt en lang drøm om å gå inn i arbeidslivet, skriver nyhetsbyrået Reuters. For noen måneder siden fikk hun jobb som politi, noe faren og flere rundt henne motsatte seg sterkt.

Dette antas å ha vært motivet bak et angrep der hun ble skutt og skåret med kniv i øynene, noe som gjorde henne blind. Taliban anklages for å stå bak etter å ha fått tips av kvinnens far, men gruppen nekter innblanding.

Angrepet er ett av flere uttrykk for den voldsomme motstanden mot kvinner som tar plass i yrkeslivet i det sterkt patriarkalske og konservative landet, mener menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

– Situasjonen for afghanske kvinner i offentlig tjeneste har alltid vært farlig, men den siste tidens voldelige utvikling har gjort situasjonen enda verre, sier Samira Hamidi i Amnesty International.

Kvinnens far er pågrepet av politiet, mens hun selv har gått i dekning hos familie i Kabul.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.