De tusen rikeste personene i Norge har siden 2013 fått over 1,5 millioner i skattekutt, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Ørn E. Borgen / NTB

De tusen rikeste personene i Norge har siden 2013 fått over 1,5 millioner i skattekutt, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB har beregnet effekten av Erna Solberg og regjeringens skattekutt siden 2013.

I statsminister Erna Solbergs (H) første periode fra 2013 til 2017 fikk de tusen rikeste i Norge i snitt 806.100 kroner i skattekutt. De neste tre årene lå gjennomsnittet på 709.700 kroner i skattekutt, skriver Klassekampen.

Prosentvis er kuttet på 7,4 prosent i den høyreledende regjeringens første periode og 8,2 prosent i den andre perioden.

For resten av befolkningen er kuttene betydelig mindre. De 99 prosent med minst formue i Norge fikk i Solberg-regjeringens første periode et skattekutt på 1 prosent. I den neste er skattekuttet på 0,3 prosent. Det tilsvarer redusert skatt på henholdsvis 4.600 og 1.200 kroner, ifølge Klassekampen.

– Dette er rein elitepolitikk, og smuler til vanlige folk, sier SV-leder Audun Lysbakken til avisen.

SSB beregnet tallene på oppdrag fra Finansdepartementet, etter at SV stilte spørsmål til departementet.

Brorparten av skattekuttet til de aller rikeste kommer som følge av redusert formuesskatt.

– Den eneste sikre konsekvensen vi kjenner ved kuttene i formuesskatt, er at det har blitt større ulikheter. Vi vet fra mange land at store skattekutt til overklassen utelukkende fører til økt ulikhet i makt og rikdom, sier Lysbakken.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.