FN sier de stridende partene i Libya, etter samtaler i Genève denne uka, er blitt enige om en permanent våpenhvile. Her: Stephanie Williams, som er fungerende leder for FN-oppdraget i Libya. Foto: Martial Trezzini / Keystone via AP / NTB

De to stridende partene i Libya har inngått en «permanent» avtale om våpenhvile fredag, etter fem dager med samtaler i FN-regi. Avtalen stemples som historisk.

– Samtalene kulminerer i dag i en historisk avtale når de libyske partene når en permanent avtale om våpenhvile i hele Libya, heter det i en uttalelse fra FNs Libya-utsending.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

FN kaller avtalen et «viktig vendepunkt mot fred og stabilitet i Libya».

– Vi er nødt til å gi folk håp om en bedre framtid, sier FNs Libya-utsending Stephanie Williams, som sier hun har tro på at avtalen vil lykkes i å «gjøre slutt på libyernes lidelse og å tillate at de som er fordrevne av konflikten, får reise hjem igjen».

Konflikt

FN sier avtalen om våpenhvile trer i kraft umiddelbart. Landet er delt mellom en FN-støttet regjering i hovedstaden Tripoli, som utfordres av opprørsgeneralen Khalifa Haftar, som styrer øst i landet.

Forsøk tidligere i år på våpenhvile falt i fisk. Styrkene til Haftar sa i august nei til forslag om våpenhvile og hevdet at forslaget var et forsøk på å lure dem.

I september kom partene imidlertid fram til en preliminær enighet om å utveksle fanger og åpne opp for transport mellom ulike deler av landet. Samtidig ble oljeproduksjonen gjenopptatt, etter å ha vært blokkert i månedsvis av mektige Haftar-allierte stammegrupperinger.

Nye samtaler i Tunisia

Møtene denne uka er den fjerde runden med samtaler i FNs regi, og en opptakt til et politisk forum i Tunisia i november.

FN sier målet i Tunisia vil være å «komme fram til en konsensus» om forent ledelse av landet, som skal legge til rette for nye valg.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.