FNs utsending i Libya-forhandlingene, Stephanie Williams. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB

Et gjennombrudd er blitt oppnådd i samtalene mellom Libyas stridende parter, ifølge FNs sendebud Stephanie Williams.

Etter avtalen i forrige måned om opphør i kamphandlingene, er de nå enige om at det skal holdes valg i landet i løpet av halvannet år. Man er også enige om å ha som mål å slå sammen de rivaliserende institusjonene til de største krigførende partene.

Samtalene i Tunisias hovedstad Tunis har som mål å komme til enighet om å danne en felles regjering for hele landet. De to store krigførende partene i Libya er den internasjonalt anerkjente regjeringen (GNA) i hovedstaden Tripoli og general Khalifa Haftars LNA-bevegelse med sentrum i Tobruk, øst i landet.

De deltar med 75 representanter hver i samtalene. Flere tidligere forsøk på å framforhandle fred i Libya har tidligere brutt sammen av ulike grunner, men partene vendte tilbake til forhandlingsbordet under en stadig mer fastlåst militær situasjon i våres. LNA hadde da forsøkt å innta Tripoli i et år uten hell.

Libya har vært preget av krig og konflikt siden opprørere med Natos støtte avsatte diktatoren Muammar al-Gaddafi i 2011. Våpen og krigere har spredt seg til andre land i Afrika, og de lovløse tilstandene har ført til at Libya brukes til storstilt menneskesmugling til Europa.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.