Oljefondet søker seg til Wall Street, fordi det er i USA og på de amerikanske børsene økonomien går best. Foto: Carlo Allegri/ Reuters / NTB 

Finansdepartementet vil at Oljefondet selger seg ned i Europa og øker i USA til over 50 prosent av aksjeporteføljen. Grunnen er at det er i USA veksten er sterkest.

Opplysningene kom frem i Stortingsmelding 32, som ble lagt frem av Jan Tore Sanner i går.

– Vi foretok en justering i 2012, det var et første skritt, og nå tar vi neste. Vi mener det er riktig at man er jevnere fordelt, men da sett i forhold til verdiskapingen i de ulike markedene, sier Sanner til E24.

Beløpet er 500 milliarder kroner. Det er tendensen som er interessant: Finansdepartementet går etter avkastning, og den er størst i USA.

Det er vanskelig ikke å se dette i sammenheng med valget: Børsen har hentet seg inn igjen etter covid-smellen. Markedene ser optimistisk på fremtiden. Det kan ikke ses løsrevet fra Trumps fantastiske resultater. Joe Biden, derimot, har lagt frem en grønn omlegging og en skatteskjerpelse som får Wall Street til å rygge. Det blir ingen vekst med en Biden-administrasjon. Den var også beskjeden under Obama. Nå har de radikale fått stor innflytelse i partiet.

Oljefondet følger altså pengene, selv om regjeringen har et kjølig forhold til Trump.

Hvordan vil dette påvirke regjeringens kurs, hvis Trump vinner, slik det ligger an til?

Det er noe som heter at man ikke kan argumentere mot og med suksess. Særlig ikke hvis man selv vil være med og høste gevinsten.

Oljefondet skal få eie mer i USA (E24)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.