Wall Street-oksen utenfør børsen. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Wall Street avsluttet igjen med kursstigning fredag, stikk i strid med alarmistene som vil stenge USA ned igjen. Også covid er blitt politikk.

Demokratene og anti-Trump-mediene ønsker å begrave Trumps sjanser i covid-tiltak. Et nedlukket USA for annen gang vil ødelegge Trumps sjanser. Da vil Demokratene og anti-Trump-mediene ha fulgt kinsernes anvisning som truet med å la «amerikanerne drukne i corona-havet».

Men amerikanerne nekter å være innestengt på ubestemt tid. Kuren er mer dødelig enn sykdommen.

Hvis smittesituasjonen var så alvorlig som alarmistene sier, skulle ikke Wall Street vist så kraftig oppgang:

Kursene på New York-børsene skjøt i været fredag på grunn av optimisme rundt utviklingen av en koronavaksine. Nasdaq satte ny rekord.

Nasdaq-indeksen endte opp 0,7 prosent og satte dermed sin sjette rekord på sju dager. Også Dow Jones steg kraftig med 1,4 prosent, mens S&P var opp 1,1 prosent.

Markedet reagerte positivt på at lederen for det tyske biotech-firmaet BioNTech sa at en vaksine mot koronaviruset kan være klar for testing innen slutten av året. En positiv kunngjøring fra Gilead Sciences om medisinen Remdesivir bidro også til å løfte stemningen. (NTB)

NTB konstaterer:

Investorene så dermed bort fra at koronapandemien synes nærmest ute av kontroll i USA med gjennomsnittlig 50.000 nye tilfeller hver dag, med det resultat at stadig flere delstater gjeninnfører tiltak som bremser økonomisk virksomhet. (NTB)

«Nærmest»: Et lite forbehold. Situasjonen er ikke ute av kontroll. Smittetallene er høye, med dødstallene stiger ikke tilsvarende. Mange av de smittede blir ikke så syke. Bildet er mer sammensatt. Det har folk fått med seg. De har også fått med seg at det ikke nødvendigvis blir verre av å gå på arbeid fremfor å sitte hjemme. Barna har ikke godt av det. Skolene må derfor gjenåpne.

Det er avslørende at NTB skriver at «investorene så bort fra» smittesituasjonen. Wall Street er tvertom sensitiv til fremtidsutsiktene.

Med utsikt til en mulig vaksine i overskuelig framtid steg aksjene til flyselskaper og hotellkjeder, samt oljebransjen, som alle ble hardt rammet av koronapandemien. En annen vinner var Carnival, eier av cruiserederiet Aida, som kunngjorde at cruisene starter igjen i august. (NTB)

Dette kalles optimisme.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.