«Markedene» består av titusener av mennesker som samhandler. Hvis pilene peker opp betyr det at de tror på fremtiden. Markedene feller samtidig en dom over politkken. Det er en «tung» meningsmåling. Foto: Issei Kato/Reuters/Scanpix

Demokrat-vennlige medier hausser opp smitteraten i USA og vil ha en ny lockdown. Det vil kvele det økonomiske oppsvinget og skape enorme sosiale problemer. Men Demokratene synes ikke å bry seg. De vet at krisemaksimering er deres beste kort for å slå Trump.

Men oppgangen på Wall Street forteller en annen historie. Pilene peker oppover. Det betyr at investorene ser positivt på fremtiden: De tror økonomien vil ta seg opp og underliggende tror de også at Trump vinner. Biden har snakket om at arbeiderne må få bestemme i bedriftene, på bekostning av aksjonærene. Biden vil ha skatteøkninger for å betale for covid, gratis helsevesen, åpne grenser og et grønt skifte. Folk med erfaring fra forretningslivet vet at dette vil drepe høna som legger gulleggene.

Mediene nevner ikke det selvmotsigende i at børsene stiger samtidig som smittetallene øker. Svaret er ganske enkelt at man ser på forholdet mellom smittede og døde:

488 dødsfall og 61.288 smittetilfeller er registrert i den siste 24-timersperioden

Det er m.a.o ikke det samsvar mellom døde og smittede som det var før. Færre dør og det gjøre det lettere å si at samfunnet ikke kan gå i stå for en hypotetisk mulighet. Særlig ikke når erfaring viser at «Shelter in place» – at alle blir hjemme – ikke hjelper på smittespredningen. Amerikanere er can-do-mennesker og de har ikke tenkt å bruke energien negativt.

Derfor stiger børsene.

Børsuka åpnet med oppgang i New York mandag, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte på sitt høyeste nivå noensinne.

Nasdaq-indeksen stengte på 10.767,09 poeng, en oppgang på 2,5 prosent fra fredag og ny rekord. Indeksen har steget med 31,2 prosent det siste året og med 20 prosent bare siden nyttår.

Industriindeksen Dow Jones endte uendret mandag og ligger fortsatt 1,8 prosent under det den gjorde for ett år siden. De siste tre månedene har indeksen imidlertid steget med 12,8 prosent.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen endte 0,8 prosent opp mandag og har steget med 8,9 prosent det siste året. (NTB)

 

Kjøp billetter til foredraget her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.