Miljøaktivister blokkerer en jernbanelinje som betjener et kullkraftverk ikke langt fra Rommerskirchen den 22. juni 2019. Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters / NTB scanpix.

Deler av den tyske klimabevegelsen utgjøres av venstreekstremister, og radikaliseringen av bevegelsen blir stadig tydeligere. Det går frem av en analyse fra den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) som Die Welt har fått innsyn i.

De venstreradikale klimaaktivistene tar til orde for grunnleggende systemforandringer i samfunnet uten at det påkaller nevneverdig perpleksitet hverken hos grønne politikere eller bevegelser som Fridays for Future, konstaterer den tyske avisen.

En velkjent høyborg for den radikale tyske klimaaktivismen er Hambacher-skogen mellom Köln og Aachen i deltstaten Nordrhein-Westfalen, der kullindustrien er forsøkt bekjempet i mange år. Her har ikke bare Antifa-flagg vært observert; aktivister har også begått mange forbrytelser, herunder flere titalls brannstiftelser og legemsbeskadigelser. Aktivistenes nidkjærhet har hardnet til som følge av Forbundsdagens beslutning om å fase ut kull innen 2038 – altfor sent, mener de.

Verfassungsschutz advarer om at radikaliserte aktivister infiltrerer stadig større deler av klimabevegelsen. I denne sammenheng nevnes konkret ekstremistorganisasjonen Interventionistische Linke (IL). Medlemmer derfra er akseptert i Fridays for Future.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Regensburg, Alexander Straßner, som forsker på ekstremisme, sier til Die Welt at flere klimaaktivister har krysset den røde linjen som skiller fredelig og voldelig protest.

I Fridays for Futures offentlige chatte-grupper er ikke radikale meninger uvanlige. Spekteret går fra hyllester av Lenin til fantasier om vold mot politifolk.

Det har også oppstått en kommunistisk fraksjon i bevegelsen kalt Change for Future.

Under en telefonkonferanse sist uke kritiserte aktivistene «stillstanden» i Fridays for Future. Det skal være en «illusorisk forestilling» å tro at man kan henvende seg til en borgerlig regjering og løse miljøproblemer «med kapitalismens midler», heter det i en protokoll. Planen er at antikapitalistiske oppfatninger «må bringes inn i bevegelsen fra IINNSIDEN».

Når aktivister snakker om «systemendring», tolker Verfassungsschutz det som om de ønsker å velte det kapitalistiske systemet, noe som representerer en radikal ideologi for sikkerhetstjenesten.

Sett fra et venstreekstremt perspektiv omfatter uttrykket «kapitalismen» ikke bare et økonomisk system, men hele det politiske systemet, og sist, men ikke minst, den frie og demokratiske ordenen.

Uttrykket «systemendring» brukes ikke desto mindre av politikere tilhørende både de grønne og Die Linke.

Miljøaktivismen er den nye kommunismen, sa Tsjekkias tidligere president Vaclav Klaus i 2007. I skarp konkurranse med migrasjonsaktivismen, kunne vi legge til for egen del. Ikke desto mindre fikk Klaus rett. Og denne nye kommunismen har fått balletak på nesten hele det politiske spekteret.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.