Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Etter at Datatilsynet tirsdag la ned forbud mot personopplysninger i Smittestopp, er det nå full stopp. – Godt å se. Smittestopp ble en overvåkningsapp, og det skal ikke en stat drive med, sier Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen til Document.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Frp. Foto: Frp

– Det er godt å se at Datatilsynet endelig står opp for personvernet. Jeg vært bekymra for manglende personvern i denne Appen fra begynnelsen av, og er derfor glad for at Datatilsynet endelig setter foten ned.

– Norske innbyggere skal ikke lures til å godta overvåkning under skalkeskjul av at de bidrar til å redusere smitte av covid-19. Appen Smittestopp har aldri vært brukt til smittesporing, kun en ren overvåkning og det skal ikke en stat drive med.

Vi har ikke lykkes med å få noen reaksjoner på Bruun-Gundersens uttalelser, men varslene om en Smittestopp-flopp har vært mange.

Fra før er det kjent at FHI trosset ekspertgruppa da de lanserte Smittestopp-appen den 16. april. Men, hele regjeringen hoppet på og alt skulle bli så bra, tralala. Motforestillinger var ikke å se. Statsminister Erna Solberg sto på Dagsrevyen og ba entusiastisk alle om å laste ned appen.

Kun Abid Rajas vararepresentant fra Akershus, Solveig Schytz, var voksen og prinispiell nok til å ta til motmæle, men hun ble det ikke plass til på Dagsrevyen.

Schytz som er regjeringspartiet Venstres justispolitiske talsperson, er kritisk til arbeidet med smittesporingsappen. Hun mener at appen burde ha hatt en åpen kildekode, slik at sikkerhetsmiljøer kontinuerlig kan bidra til å tette hull og øke datasikkerheten. (Document/NTB)

Til tross for advarslene fra Datatilsynet, som det har vært flere av, og til tross for at FHI-direktør Camilla Stoltenberg midt i juni måned innrømmet at det var «På grensen til uforsvarlig» å lansere Smittestopp-appen så fort, vil FHI ikke innrømme sine feil.

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen ved FHI sier at de er skuffet over vedtaket fra Datatilsynet.

– Det virker ikke som om Datatilsynet har tatt hensyn til dokumentasjonen som er sendt over etter 1. juni, og vi mener vi har dokumentert at Smittestopp er et tjenlig tiltak for å forebygge og hindre smitte, sier hun i en pressemelding.

FHI og dermed også regjeringen har ikke bare fått kritikk for hastverk, manglende datasikkerhet og tvilsom medisinsk verdi. De fikk også raskt kritikk for å ha gitt jobben med utviklingen av appen til statseide Simula, uten å legge det ut på anbud.

Hastekjøpet av Smittestopp-appen er antakelig ulovlig. Uansett er det dårlig
Jeg tviler på at Klagenemnda for offentlige anskaffelser tør å felle staten for det ulovlige kjøpet av Smittestopp-appen fra Simula. Men det burde de nok gjøre.(digi.no)

Skulle Staten bli felt for ulovlig innkjøp, ligger det an til en bot på minimum 1,5 millioner kroner. Det er uansett småpenger for Staten.

Floppen koster nok mer i ødelagt tillit.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.