Alf R. Jacobsen. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

Rett etter den famøse historien om Prosa-redaktøren som ikke ville anmelde Halvor Foslis bok «Mot nasjonalt sammenbrudd» fordi den var utgitt på Document forlag, kaller Alf R. Jacobsen boken for en av de viktigste dette året.

Anders Neraal på nettstedet Bok365 publiserte søndag et meget lesverdig sommerintervju med Alf R. Jacobsen. Vi siterer:

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Av de siste: Halvor Foslis Mot nasjonalt sammenbrudd. Kompromissløs, ærlig og modig.

At Alf R. Jacobsen (70) som en av Norges mest leste og prisbelønte journalister og forfattere sier dette om Halvor Foslis nye bok, er selvsagt gledelig for Document og for vår nye kulturredaktør og kollega, Halvor Fosli. Alf R. Jacobsen har en lang karriere bak seg som journalist, blant annet som mangeårig redaktør av NRKs Brennpunkt-redaksjon.

Vi vet ikke når intervjuet ble gjort, men uansett når, så er Jacobsens ros en skikkelig oppstrammer til den selvhøytidelige, feige og politisk korrekte redaktøren av litteraturtidsskriftet Prosa. Kollega Christian Skaug ga henne denne karakteristikken på lørdag:

 Røsvik legemliggjør et forfall som ikke bare gjelder kultursektoren. Hun er på et vis kaptein ombord på et kulturens «Helge Ingstad». (Document)

 

Merete Røsvik ville ikke trykke anmeldelsen av Halvor Foslis bok, fordi den var utgitt på Document forlag. Montasje: Document

Leser man hele sommerintervjuet, og det bør man, ser man raskt at heller ikke Jacobsen har mye til overs for vår tids politiske møll:

– … og hvem ville du gitt en brennmanet? 

– Flokkdyret. De korrekte politiske meningers hop, der alle nå jager enhver stakkar som ytrer et opposisjonelt pip. For oss som har levd noen år, er det som å vandre mellom speil. Først trodde nær sagt alle, og særlig borgerskapets barn, på Stalin, så gikk de over til Mao og Pol Pot før markedsøkonomien seiret i og utenfor Arbeiderpartiet under Gro og penneknektene plutselig drømte om å sitte i Nydalen og skrive episoder for Hotel Cæsar. Det var ikke nok, og på 90-tallet grep freds- og miljø-mafiaen og de multikulturelle hegemoniet. Mullahene i Midtøsten kom på moten, og i dag dikterer Greta Thunberg landets politiske valg. Hva er det med Norge og vår plutselige rikdom? Er det skamfølelsen som drar de intellektuelle mot totalitære ideer og undergangsfantasier? (Bok365)

Så var ikke Norge helt tømt for folk med integritet og forstand, likevel. Jeg tror jammen Jacobsens karakteristikk av Foslis bok passer på ham selv!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.