Forfatteren Guro Sibeko. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Helsevesenet i Norge er selvsagt strengt regulert. Helsearbeidere kan miste jobben om de oppfører seg rasistisk eller ufølsomt eller begge deler.

Forfatter, lærer og anti-rasistisk aktivist Guro Sibeko forteller om en hårreisende episode i et intervju med ukebladet KK:

– Det verste for meg er å møte rasisme i helsevesenet – man er så sårbar når man er sjuk eller skada, og det er så vanskelig å bruke de teknikkene man ellers har lært seg for å tvinge folk til å se at jeg er et menneske, ikke bare en «neger». Min verste opplevelse var da jeg brakk ryggen i fjor og blei liggende i timevis under oppsyn av en sjukepleier som var aggressiv, kasta ting på meg og sparka i senga mi (jeg hylte av smerte bare noen kom borti meg), nekta å smertelindre meg og som ikke passa på at urinblæra mi ikke ble ødelagt. Det gikk bra, takka være en god dose flaks og at hun hadde flinke kolleger som etterhvert tok over, men jeg blir fortsatt fysisk dårlig av å tenke på de timene.

Dette er jo et soleklart eksempel på en alvorlig sak som ikke bør fortelles til et ukeblad og la det bli med det, men anmeldes til rette myndighet.

Om pasienten selv ikke orker, burde helsemyndigheten initiere en undersøkelse. Slik kan vi ikke ha det. Slik forhold må vi som samfunn til bunns i. Norske sykehus er multikulturelle både når det gjelder ansatte og innlagte.

Pasientombudet er kanskje et sted å begynne? Eller Helsetilsynet?

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.