Utvalgsleder professor Ola Mestad i etikkutvalget som har gjennomgått de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond utland (SPU), presenterer hovedlinjene i utvalgets utredning, før utredningen overrekkes til finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Et utvalg foreslår å endre retningslinjene for hvilke selskaper oljefondet kan være investert i. Utvalget vil ha en nytt kriterium om våpensalg.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) mottok mandag Etikkutvalgets utredning om det etiske rammeverket for Statens pensjonsfond utland (SPU).

– De fleste kriteriene for observasjon og utelukkelse er formulert på en måte som gjør at de kan anvendes på nye problemstillinger som er kommet til, sier utvalgsleder professor Ola Mestad.

Han sier at de i utredningen peker på noen områder der Etikkrådet og Norges Bank må være særlig oppmerksomme.

– Som blant annet urfolks rettigheter og bruk av overvåkingsteknologi. Utvalget foreslår også enkelte endringer i kriteriene om våpen og korrupsjon og vi foreslår et nytt kriterium om våpensalg, sier Mestad.

Finansministeren sier utvalgets utredning vil være en viktig del av grunnlaget når regjeringen skal vurdere de etiske retningslinjene.

– Dagens retningslinjer for Statens pensjonsfond utland ble innført i 2004. Fondet har nå vokst betydelig, det er investert i flere selskaper og den geografiske spredningen er blitt større, ikke minst i fremvoksende markeder, sier Sanner.

Etikkrådet gir råd til Norges Bank om observasjon og utelukkelse av selskaper fra oljefondet basert på retningslinjer fastsatt av Finansdepartementet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.