Nytt

To bibliotekarer og et mannskap på to betjener bokbåten Epos. Fra venstre Siri Sjursen, Hordaland fylkesbibliotek, Inga Jorun Nåmedal, biblioteksjef i Modalen, matros og kokk Arne Dyrøy og kaptein Svein Ivar Vinnes. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Fylkestinget i Vestland fylke har vedtatt å legge ned bokbåten Epos, som er landets eneste flytende bibliotek, melder NRK.

Bokbåten har i flere tiår tøffet rundt i de tre vestlandsfylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland. I de to førstnevnte fylkene ble tilbudet avviklet i henholdsvis 2015 og 2019.

Etter vårsesongen 2020 blir tilbudet avsluttet i Vestland fylke. Det vedtok flertallspartiene Ap, SV, Sp, KrF, Venstre og MDG på tirsdagens fylkestingsmøte.

Blant årsakene til nedleggelsen er trang økonomi i det nye fylket, ifølge NRK. Fylkesrådmann Rune Haugsdal har også argumentert for at om man opprettholder tilbudet, må det dekke hele fylket, ha universell utforming og ha utslippsfrie eller lavutslippsløsninger på plass, noe som vil gi ekstra kostnader.

Bokbåten har ofte vært nedleggingstruet, noe som hver gang har ført til stor mobilisering for å unngå at båten settes på land. Også denne gang er flere forfattere kritiske.

– Dette er en tragisk dag for hele Vestlandet. Å legge ned bokbåten er en kulturpolitisk skandale, elendig distriktspolitikk og dårlig barnepolitikk, sier krimforfatter Gunnar Staalesen til kanalen.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!