Foto: InSapphoWeTrust / Wikimedia Commons.

En undersøkelse som NRK har utført, viser at 21 kommuner i Sogn og Fjordane har bestemt seg for å heise regnbueflagget under Pride, melder NRK Sogn og Fjordane.

Det er ikke så vanskelig å forstå. NRK representerer Over-Norge, og har besluttet å håndheve det moralske dekretet fra SV Vestlands leder Hege Lothe om at regnbueflagget må heises.

Hvem er rede til å bli hengt ut for å insistere på korrekt bruk av offentlige flaggstenger? Det er 26 kommuner i fylket. Hvor lang tid går det før de fem resterende piskes på plass eller får en omgang med spanskrøret?

Den innbilte prektigheten ligger i tykke lag:

Ein av kommunane som skal flagge er Lærdal.

– Det er viktig å fremme bodskap om å ha respekt for folk uavhengig av etnisitet, legning eller religion, seier ordførar Jan Geir Solheim.

Lærdal er ein av fleire kommunar i Indre Sogn som har bestilt regnbogeflagg for å markere deira støtte til Pride-arrangementet. Ordførar Jan Geir Solheim seier det ikkje var i tvil då spørsmålet om å flagge kom på bordet.

– Ein kommune som Lærdal har plass til alle.

Tja, er nå det så sikkert?

Om litt skal Sogn og Fjordane slås sammen med nabofylket Hordaland til den nye regionen som får navnet Vestland. I Hordaland ligger kommunen Osterøy. Der har en prest forlatt bygda etter aggressive reaksjoner på at han ikke vil vie homofile. Det skulle visstnok bli plass for to syn på saken i Den norske kirke, men det er ikke alle avtaler som er like mye verdt.

Dagens redaktør Vebjørn Selbekk skriver om saken onsdag:

Den personlige hetsen var dessverre mer enn det sokneprest Børge Ryland klarte å takle. Som Dagen skrev tidligere i uken var de negative tilbakemeldingene intense etter at presten, som etter planen skulle tiltre et vikariat på Osterøy i Hordaland, i lokalavisen svarte nei på spørsmålet om han ville vie homofile.

Siden da har kritikken haglet både i sosiale medier og i avisens kommentarfelt. Enkelte sa det rett ut: En person med Børge Rylands meninger har ingen ting å gjøre i denne bygda. Det ble også arrangert en nærmest spontan Pridemarsj i området i protest mot sogneprestens holdning.

Etter reaksjoner av et slikt kaliber er det fullt mulig å forstå at Ryland følte seg uønsket i Osterøy.

I Det nye Norge er alle like, men noen er ikke fullt så like som de andre.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!