Bilde: Fanaråken i Gudvangen. Foto: G. Lanting Creative Commons Attribution 3.0 Unported

Etter i lengre tid å ha fulgt med på begrepsbruken til meteorologene når de melder været for Vestlandet på Dagsrevyen, melder følgende spørsmål seg: Prøver Meteorologisk institutt å avvikle Vestlandet som bestående av fire fylker: Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal?

Det ser slik ut fordi de konsekvent bruker betegnelsen «Vestlandet sør for Stadt», men aldri «Vestlandet nord for Stadt».  For dette Vestlandet nord for Stadt må jo finnes også, ellers gir det ingen mening å snakke om Vestlandet sør for Stadt!

Vestlandet nord for Stadt er hele Møre og Romsdal og en liten del av nordlige Sogn og Fjordane. Det er Nord-Vestlandet. Det er Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre. Det er Ålesund, Molde og Kristiansund. Det er Geiranger, Åndalsnes og Sunndalsøra. Det er Vigra, Hustadvika og Atlanterhavsveien. Det er lange fjorder, høye fjell og dype daler. Det er hav og øyer. Det er mye vind og mye vær. Kort sagt: Det er Vestlandet så godt som noe!

Vind og vær, ja. En må jo godta at været nord for Stadt ofte er annerledes enn været sør for Stadt, og at Meteorologisk institutt selvsagt må melde om det. Men været nord for Stadt blir meldt som været i «Møre og Romsdal og Trøndelag» (ikke noe galt om trønderne), og ikke som været på «Vestlandet nord for Stad og Trøndelag». Mens været i Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland får komme under betegnelsen «Vestlandet» –  sør for Stadt.

Hvorfor være så sår på dette? Jo, det har med to ting å gjøre.

For det første er det de nærmest tvangslignende fylkessammenslåingene. Etter mye motstand og krangling ble resultatet av å prøve å slå sammen hele Vestlandet til en region at bare Hordaland og Sogn og Fjordane slår seg sammen. Og det verste av alt var at de kuppet navnet Vestlandet. For en frekkhet! Vestnorsk fjordlandskap med de to fjordene Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane og Geirangerfjorden i Møre og Romsdal kom i 2005 med på UNESCOs verdensarvliste. Nå kan resultatet bli at folk flest – i Norge og utlandet – kommer til å tro at det er de to midterste fylkene som har æren for det, noe som kan gi seg utslag i mindre omtale av og turisttrafikk til de to andre. Navnet Vestlandet er en juvel som tilhører fire fylker, ikke bare to.

For det andre har det med identitet å gjøre. Jeg får snakke for meg selv, men håper jeg har mange med meg: Jeg er fra Møre og Romsdal og har en sterk vestlandsidentitet. Det har jeg selv om jeg ikke bor på Vestlandet nå. Men jeg er født og oppvokst der og har mange slektninger, venner og bekjente der. Det er det som er – og alltid vil være – «heime».

Så oppfordringa til Meteorologisk institutt er: Begynn å bruke betegnelsen «Vestlandet nord for Stadt» – eller Nord-Vestlandet. Dere når ut til store deler av Norges befolkning mange ganger per dag, og begrepene dere bruker om landets geografi glir inn hos folk. Da er det viktig at begrepene føles riktige for dem det gjelder.