Marsjen mot Washington 17. april 1965 er forbildet som dagens unge kopierer. Men det skjer i en vestlig verden hvor Make Love Not War er realisert. En president som forsøker å gjenreise autoriteten og respekt for gamle verdier, utropes til fiende.

Det skjer noe i hodene på folk. De sier ting som deres erfaring burde motsi. Gro Holm er en erfaren utenrikskorrespondent. 14. februar publiserte hun: Er Trump en trussel mot USAs demokrati?

Holm er uhemmet ensidig og velger kun ut de fakta som passer hennes narrativ. Budskapet i tittelen rommer sitt eget svar: Trump må fjernes.

Bare tre måneder senere er dette i ferd med å bli realisert gjennom et massehysteri med sterke kvasireligiøse innslag. Det vi ser, er en blanding av Diana-sorg og Woodstock. 68-erne overlater denne arven til barnebarna.

Det er massebesettelser med sterke islett av vold og selvjustis, men det bekymrer ikke medier og politikere.

Gro Holm er en lojal våpendrager. Annerledes med utenriksredaktør i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen. Han har ikke utmerket seg ved å ha den bedrevitende, misjonerende stilen som de gamle sluggerne var kjent for. Likevel har han prestert:
Både USA og verden er endret

Falkenberg Mikkelsen kjøper narrativet om at det er Trump som er problemet. Han tror at verden har realisert hippienes motto: Make Love Not War.

Så skriver han noe som får taket til å lette:

Nå har vi havnet i en situasjon hvor man spør seg om det amerikanske demokratiet står til å redde. Det som før ville vært et nærmest utenkelig spørsmål, er det ikke lenger. I prestisjetunge tidsskrifter sammenliknes politikere og embetsmenn rundt Trump med kollaboratører i Frankrike under Den andre verdenskrig eller polske og østtyske embetsmenn som samarbeidet med Sovjetunionen etterpå.

Dette er en sammenligning som Falkenberg Mikkelsen må stå til ansvar for. Hvis Trump og hans medarbeidere er som Nazi-Tysklands kollaboratører, er grensene for hva som kan sies om NRK tilsvarende flyttet. Når alle grensestolper rykkes opp, har man lite å svare tilbake.

Det Falkenberg Mikkelsen mener, er at Trump-administrasjonen ikke er legitim. Det er mer enn oppsiktsvekkende, det er uhørt og totalt uakseptabelt at utenriksredaktøren i statskanalen skriver at USAs president er illegitim.

De ansatte i NRK har overtatt kanalen og gjort den til mikrofon for sitt eget politiske korstog.

Falkenberg Mikkelsen ser ikke problemet. Han går over til å snakke om at fellesskap forutsetter et minstemål av enighet.

Demokratiet hviler på en slags felles forutsetning og, tror jeg, en grunnleggende moral og et ønske om at man som fellesskap vil hverandre vel. Uten det er det bare makt og kynisme igjen.

Men hva slags moral er det NRK står for: Ikke-aksept av en politisk valgt leder i et demokratisk valg.

Å «ville hverandre vel» er Make Love Not War.

Hvis det var noen som burde være kurert for denne illusjonen, var det NRKs tidligere Midtøsten-korrespondent.

Han trekker en sammenligning som er helt freudiansk:

Det kan synes mørkt i USA nå. Selv må jeg innrømme at scenene som utspiller seg rundt om i landet, minner mer om Den arabiske våren og Tahrir-plassen i Kairo enn det USA og Europa jeg vokste opp med.

Hvordan gikk det med den arabiske våren? Den gikk over i vinter.

Der har du perspektivet for den bevegelsen NRK uhemmet hyller.

Etter at voldsmenn har brent og plyndret, går nå kjente demokrater og medier inn for at politiet må fratas budsjettene.

De ønsker seg et samfunn uten politi. Derfor reagerer de så voldsomt bare de ser snurten av en militær uniform.

Og NRK bruker sin store makt til å hindre at nordmenn forstår sammenhengen. Dette var ingen hippierevolusjon. Nihilismen ligger rett under overflaten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.