Nytt

Steinplater med arabisk skrift ved en koranskole i Kano, Nigeria. Illustrasjonsfoto: Akintunde Akinleye / Reuters / Scanpix.

Barnevernet i Norge har i noen tilfeller gitt støtte til familier som ville sende barna til koranskoler i Somalia, det går frem av en rapport fra en ekspertgruppe ledet av Nova-forsker Anja Bredal som mandag ble lagt frem for regjeringen.

Det er NRKs journalister Rahand Bazaz, Iselin Øverbø og Tormod Strand som bringer den oppsiktsvekkende nyheten.

– Den jobben som gjøres er ikke god nok når det gjelder å forhindre at de blir sendt ut av landet, sier Anja Bredal, forsker ved Nova, som har ledet ekspertgruppen som i dag la fram sin rapport for regjeringen.

Ekspertgruppen er sterkt kritisk til hvordan myndighetene stiller opp for barn og unge som sendes til utlandet mot sin vilje.

NRK har i en årrekke kartlagt hvordan hundrevis av barn i Norge er blitt sendt til somaliske koranskoler hvor det foregår grov fysisk mishandling, og det er denne banebrytende kartleggingen som har utløst regjeringens engasjement i saken.

Det forebyggende arbeidet er altfor dårlig, fastslår Nova-forskeren:

– Arbeidet er for dårlig både når det gjelder langsiktig forebygging med godt barnevernsarbeid og et samarbeid mellom skole og hjem, og når det gjelder å forhindre akutte tilfeller der unge er i risiko. For eksempel der barnevernet kan samarbeide med politiet, så de kan beslaglegge pass, sier Bredal.

Det er betydelig forvirring og uklarhet på dette området, fastslår rapporten. Ekspertgruppen finner at det kan være vanskelig for barneverntjenesten å skille mellom lovlige og legitime utenlandsopphold kontra de som er lovstridige.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier han synes det er forferdelig, mens kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) lover en handlingsplan.

 

Forhåndsbestill «Islamismen i Sverige» her!