Utenriksminister Ine Eriksen Søreide mener EU utsettes for propaganda i forbindelse med koronakrisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Desinformasjon og propaganda om EUs krisehåndtering florerer, advarer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Desinformasjon og falske nyheter knyttet til pandemien florerer på nettet. Noe blir dessverre også gjengitt i etablerte medier, sa Eriksen Søreide i sin faste halvårige redegjørelse til Stortinget om europapolitikk.

Utenriksministeren trakk blant annet fram opplysninger fra Medietilsynet som viser at nær halvparten av alle nordmenn har lest falske nyheter om koronaviruset.

Samtidig har EUs utenrikstjeneste EEAS fått utarbeidet en undersøkelse der konklusjonen er at bevisst desinformasjon spres i sosiale medier, og at mye av dette er propaganda rettet mot EUs håndtering av krisen.

– I tillegg til konspirasjonsteorier og falske helseråd, er det særlig ett narrativ som går igjen: EU mislykkes i å håndtere pandemien, og EU er i ferd med å gå i oppløsning, sa Eriksen Søreide.

Ifølge henne kombineres dette gjerne med at det er Russland og Kina som er de ansvarlige aktørene, og at EU eller medlemslandene verken er handlekraftige eller viser solidaritet med hverandre.

– Det er med på å undergrave folks tillit både til europeiske institusjoner og nasjonale regjeringer, advarte Eriksen Søreide.