Korona-epidemien gir krisetilstander verden over. Her fra Haukeland universitetssykehus. Men for Aftenposten er det en annen «krise» som er enda viktigere. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Norge og alle andre land opplever enorme konsekvenser av korona-krisen. En samlet verden fortviler. Men for Aftenposten er det noe annet som er viktigere, nemlig klimaet. Hvor totalt ute av takt med virkeligheten er det mulig å være?

Titusenvis av mennesker dør, millioner er syke, enda flere millioner mister jobb og levebrød. Korona-epidemien skaper sorg, bekymringer og en grunnleggende usikkerhet for fremtiden – verden over.

Når opplevde verdenssamfunnet noe liknende?

Naturlig nok er dette et altoverskyggende tema for de fleste. Både helsevesen, forskning og vitenskap, politikere, næringsliv og vanlige borgere preges av dette – døgnet rundt. Vi er i en akutt og dramatisk situasjon som så å si alle ser omfanget av, og ser som vårt felles hovedfokus å løse.

Det vil si: Ikke riktig alle ser det på den måten.

I Norge finnes det nemlig en avis ved navn Aftenposten, som har et litt annet og temmelig underlig syn på det hele. For dem er andre saker viktigere.

I en lederartikkel  den 30. april, midt under denne fundamentale, globale krisen, presterer Aftenposten å skrive blant annet følgende:

«Klimakrisen er fortsatt vår tids største utfordring, selv om pandemien nå tar mesteparten av oppmerksomheten».

Ja, ser man dét.

Korona-epidemien «tar oppmerksomheten» fra det Aftenposten ser som den virkelig store trusselen, nemlig «klimakrisen».

Den såkalte klimakrisen er noe det faktisk er svært vanskelig å få øye på i det virkelige liv. Det har vært arbeidet hardt og lenge i mediene for å forsøke å påvise at den overhodet eksisterer. Denne angivelige krisen er et fenomen som i all hovedsak lever sitt liv nettopp i mediene. Der er den til gjengjeld enorm.

For Aftenpostens redaksjon har «klimakrisen» åpenbart aldri vært viktigere enn nå, midt under den høyst reelle korona-krisen.

Uansett hvor mange som dør, blir syke, mister sine jobber og er livredde på grunn av korona-smitten, hevder altså Norges største avis at det er klimaet som er «den største utfordringen».

Det verste er at noen i den redaksjonen etter alt å dømme mener dette i fullt alvor. Antagelig er det en toneangivende klikk internt i redaksjonen som presser dette synet ned over hodet på resten av staben.

Trolig kan man bare vente seg mer av den slags fra Aftenposten fremover. Avisen har lenge hatt sin egen, frittgående og svært så fantasifulle «klimajournalist» ved navn Ole Mathismoen gående. Han har nesten på egen hånd klart å sette nye bransjestandarder for  subjektiv og enøyd journalistikk – uten nyansering eller motforestillinger.

Man må undres: Er det virkelig noen i avisens ledelse som mener denne typen agitasjon har noe med god presseskikk å gjøre?

Som om ikke dette var mer enn nok for en avis som prøver å late som om den er seriøs, ansatte man nylig den klimafikserte Kjetil Alstadheim som ny politisk redaktør i avisen.

Ved hans tiltredelse ble det blant annet forkynt:

«Alstadheim lover mer engasjert klimastoff.»

Dagens bisarre leder var muligens et utslag av dette «mer engasjerte» klimastoffet.

En del journalister og andre som har bygget sin karriere på forestillingen om «klimakrisen», opplever kan hende sin egen posisjon truet i disse dager. Det var jo de som skulle spille hovedrollen, med daglige skremselsrapporter om katastrofale CO2-utslipp fra mor som kjører barna til barnehagen, og en tidels varmegrad opp eller ned. Og var det ikke noe med noe plankton et eller annet sted også?

Nå ser de i stedet at mediene er fulle av stoff om en helt annen krise, der virkelig vitenskap og virkelig journalistikk er på banen.

Selv er de hensatt til venterommet.

Da er det kanskje ikke så rart at slike lederartikler som denne fra Aftenposten ser dagens lys. På sett og vis blir det som et rop fra noen som ønsker å få litt mer oppmerksomhet igjen.

Aftenposten har mange voksne abonnenter som har fulgt avisen i en årrekke.

Hva tenker de om den utviklingen som nå foregår i avisen? Er det virkelig en klimablogg de ønsker å få levert hver dag?

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vipps! Så enkelt er det å støtte Document – gi et bidrag du også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.