Det blir aldri nok. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad snakket om de «sårbare» barna i Moria-leiren tirsdag kveld. Da programleder Fredrik Solvang spurte om han hadde tenkt over at mange av dem kanskje var 25 år og ikke «mindreårige», ville han ikke svare. Kjell Magne Bondevik ville ikke la familiegjenforening hindre at barna hentes hit, slik at vi kan byrdefordele med Tyskland. Foto: Fredrik Hagen/Scanpix 

Det er knapt til å tro: Midt i Norges største krise i fredstid på tre generasjoner har Venstre og Kristelig Folkeparti fått det for seg at tidspunktet må være det rette for å bringe mindreårige migranter fra en gresk leir til Norge.

Dette viser altså hva regjeringens juniorer med en samlet oppslutning på om lag 6 prosent er opptatt av. Med hundretusener av landsmenn som NAV-klienter og som i ufattelig mange tilfeller ikke har en arbeidsplass å gå til når koronaen er avsegstyrt, så er Venstre og KrF mest opptatt av at barn og ungdom som har krysset Middelhavet og krenket Hellas ved ulovlig å ta seg inn i landet, skal hentes til Norge. 

Statsminister Erna Solberg avviste for et par uker siden helt bestemt at det er aktuelt for Norge å la inntrengere i et vennligsinnet og alliert land bli hentet til Norge. Nå opponerer regjeringsjuniorenes stortingsgrupper mot dette. – Vi gir oss ikke før vi har fått gjennomslag, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til Aftenposten. Han mener Norge skal hente foreldreløse barn i greske leirer. – KrF kommer til å presse på for at Norge gjennomfører det så fort som mulig, sier han. Solveig Schytz, som representerer Akershus Venstre på Stortinget, sier det samme.

Statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet sier derimot til Aftenposten at Norge som følge av koronakrisen ikke kan besvare «forespørsler om relokalisering av asylsøkere nå». Det bør ikke regjeringen gjøre senere heller. Statsministeren må stå fast ved sitt utsagn. 

Foreldreløse? Det vet vi lite om. Foreldrene har kanskje ikke krysset Middelhavet – ennå. Men de kommer, om barna er hentet til Norge. Da kommer også maset om familiegjenforening. Et barn først, så resten. Vi kjenner lusa på gangen.

Pandemien kommer kanskje til å etterlate den velutviklede verden i den største resesjon siden 1930-årene. Resesjon er det uttrykket økonomer bruker når et land har kraftig og vedvarende økonomisk svikt, med nedgang i nasjonalinntekten, i over to kvartaler sammenhengende. Norske bedrifter vil, tross statens krisepakker, gå over ende. Det tar tid å erstatte de arbeidsplassene som nedlagte bedrifter representerte.

Selv statskassen blir for liten til å hindre at mange mister fremtidshåpet. Enda flere unge mennesker må sette yrkeslivet på vent. Flere enn før vil ikke klare sine forpliktelser for seg og familien. Boliger kommer på salg, og folk havner i åpen nød. Det vil nemlig være grenser for statens finansielle evne til å hindre at slikt skjer.

Mot denne fryktede virkeligheten er det altså at to regjeringspartier gjør opprør mot sin egen regjering og forlanger at barn fra andre verdensdeler skal komme til Norge. Det er så en knapt tror sine egne ører og øyne!

Det er minst 70 millioner mennesker i verden som har forlatt sine hjem. Hva er grunnen til at akkurat unge mennesker i Moria-leiren i Hellas er pekt ut som særlig omsorgsberettigete? Jo, Moria – som ganske sikkert ikke er noe Soria Moria – har fått oppmerksomhet i mediene. Og den gjelder det for godhetsposørene å utnytte. Da kan en for en stakket stund sole seg i falmende glans fra hjerteromsbransjen, de som med andres penger vil være rause overfor noen få i stedet for å lette livet for de mange.

Erna Solberg og Høyre må sette foten ned for småpartienes poseringslengsel. Nå må alle gode krefter og fellesskapets midler brukes til å begrense krisen i Norge.

Hvis regjeringens junioravdeling hadde kjent til uttrykket skam, ville de ha måttet føle seg flaut forlegne over å skyve egne landsmenn til side for fremmede.

Men skamvett er blant de mange karaktertrekkene Venstre og KrF mangler.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.