– Formålet med ordningen er å hjelpe levedyktige og sunne foretak som er hardt rammet av virusutbruddet, sier finansminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Regjeringens krisepakke er innrettet på en sånn måte at den fremmer redusert aktivitet, og at folk risikerer å bli sagt opp, mener NTNU-professor Ragnar Torvik.

Torvik er professor i samfunnsøkonomi. Han sier til Dagens Næringsliv at den nye tiltakspakken for bedriftene som nå skal hastebehandles i Stortinget, har flere svakheter og kan åpne for at bedrifter kan spekulere i å redusere aktiviteten for å motta støtte.

Forutsetningen for å bruke støttetiltaket er at selskaper som kan vise til redusert aktivitet med mer enn 30 prosent i april og mai i fjor, vil få dekket deler av de faste utgiftene. Dette mener Torvik er feil, og at det burde være bedriftenes omsetning i mars som burde vært lagt til grunn, ellers kan bedrifter spekulere i å redusere aktiviteten i april og mai for å få støtte.

– Dette er et insentiv for å redusere aktiviteten i bedriftene og å sette folk på porten, men intensjonen er nettopp å unngå oppsigelser, sier Torvik til avisen.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) skriver til DN at forholdene Torvik beskriver, er vurdert.

– Formålet med ordningen er å hjelpe levedyktige og sunne foretak som er hardt rammet av virusutbruddet. Hvis grensen er for lav, er ikke tiltaket målrettet nok, og da vil heller ikke ordningen være i tråd med statsstøtteregelverket. En høyere grense øker både insentivproblemene og risikoen for at en del av foretakene i målgruppen faller utenfor, sier Sanner.

(©NTB)

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.