Sakset/Fra hofta

Regjeringen holder pressekonferanse i Oslo den 2. april 2020 om kompensasjons­ordning til bedrifter. Her ved finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Er du blant dem som tror at Norges regjering suverent kan bestemme seg for å hjelpe norsk næringsliv under koronakrisen?

Da kan du tro om igjen.

De siste tiltakene som regjeringen har varslet, må godkjennes av EFTAs og EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA. Så er kanskje alt klart om to uker.

Det er NTB som melder dette fredag kveld. Finansministerens planer lyder foruftige:

– Kompensasjonsordningen vil gi hjelp til de som er økonomisk hardt rammet av virusutbruddet og bidra til at levedyktige bedrifter kan komme seg gjennom krisen. Dette er viktig for å unngå unødvendige konkurser og bevare arbeidsplasser sånn at folk fortsatt har en jobb og gå til når vi skal ta hverdagen tilbake, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Det legges også opp til at bedrifter som er blitt pålagt å stenge, som frisører, skal få større kompensasjon enn andre. Disse vil få dekket 90 prosent av de faste kostnadene, mens øvrige bedrifter får dekket 80 prosent og i tillegg må betale en egenandel på 10.000 kroner per måned.

Tidsperspektivet er kanskje til nød akseptabelt:

Kompensasjonsordningen vil bli forvaltet av Skatteetaten. Søknadsprosessen vil være en digital tjeneste. Sanner sier at mange aktører nå jobber på spreng for at bedriftene kan levere inn de første søknadene om kontantstøtten i en egen portal 17. april.

Man aner uro ved en detalj:

Nedre terskel for utbetalinger settes til 5.000 kroner, mens øvre grense settes til 30 millioner kroner. For større konserner vil det settes en større grense, forutsatt at en slik løsning godkjennes av EØS-tilsynet ESA.

Det har seg altså slik at regjeringens kriseplan for norsk næringsliv er som et overnasjonalt organ kan sette foten ned for:

Regjeringens forslag legges fram for Stortinget fredag 3. april. Deretter skal den behandles i Stortinget og godkjennes av ESA.

Det er kanskje galt av oss å kritisere regjeringen for mye for det som er galt i Norge? Når alt kommer til alt, er også regjeringen husmenn i eget land.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!