En av de utviste asylsøkerne ble pågrepet etter rømningen fra Märsta Interneringsleir utenfor Stockholm natt til fredag. Foto: Maja Suslin/TT/NTB scanpix

Ved å sage hull i en veggplate klarte åtte forvaringsdømte ved Märsta Interneringsleir utenfor Stockholm å rømme natt til fredag forrige uke. De internerte skal ha sagd gjennom den 2 mm tykke veggen i små etapper, og brukt tannpasta som fugemasse for ikke å bli oppdaget. Fremdeles er sju av de åtte på frifot.

Märsta Interneringsleir er beregnet på asylsøkere som har fått søknadene sine avslått eller blitt utvist, og som skal raskt ut av landet. Det svenske Migrationsverket har ansvar for alle interneringsleirene, deriblant Märsta. De internerte sitter i forvaring når de antas å utgjøre sikkerhetsrisiko, enten ved å nekte utreise eller ved å unnlate å samarbeide med myndighetene. Samtidig er det ikke ulovlig å rømme fra internering, og heller ikke rent forvaltningsmessig ulovlig å bli i landet til tross for avslag på asylsøknad eller utvisning, skriver NB Nyhetsbyrån.

Tommy Harnesk, leder for Märsta Interneringsleir, forteller avisen at det er behov for å gjøre noe aktivt med alle rømningene. Allerede i 2017 skrev generaldirektøren i Migrationsverket, Mikael Ribbenvik, et skriv til regjeringen.

– Ingenting har förändrats sedan dess, och vi har inte de befogenheterna idag som visitering inför transporter till exempel, säger Tommy Harnesk. Vi får till exempel inte visitera, samt fråga om ID-kort gällande besökare. Vi får heller inte visitera väskor inne rummen hos de förvarstagna utan synnerliga skäl. Syftet att hålla folk tillgängliga inför myndighetsbeslut lyckas vi med i de flesta fall, men ibland sker de här rymningarna, säger Tommy Harnesk till Nyhetsbyrån.

De svenske reglene er slik at det er ulovlig å kroppsvisitere de internerte eller be om identifikasjon av besøkende. Det er dermed ikke mulig å frata internerte eller deres gjester eksempelvis små metallsager de har skjult under klærne.

– Vi bygger ju för att de boende inte ska kunna rymma och vi försöker vid varje sådant här tillfälle att åtgärda problemen i byggnaden genom att förstärka de brister som finns. I nuläget finns inget stängsel runt byggnaden men vi håller på att projektera för det, säger Tommy Harnesk.

I følge Andreas Hagelin på Migrationsverkets pressekontor skal hendelsen ved Märsta Interneringsleir utredes for å se om tiltak bør iverksettes, eksempelvis ved unntak av forbud mot kroppsvisitering eller ved å rømningssikre bygninger og uteområde.

Samtidig er det ikke alle som mener at bedre sikringstiltak er riktig. Røde Kors i Sverige, som driver oppsøkende virksomhet og yter støtte til de internerte, mener det riktige er å gå i motsatt retning. Røde Kors mener det vil være mindre integritetskrenkende å la de internerte vente på effektuering av utreise i frihet. Frihet skal alltid være normen, sier Røde Kors’ pressekontakt til avisen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.