Købenshavns domshus, hvor byretten i den danske hovedstaden holder til. Foto: Erik Cleves Kristensen / Wikimedia Commons.

Blant menn i Danmark med somalisk, libanesisk eller marokkansk bakgrunn som ble født i tidsrommet 1985–87, ble mer enn halvparten straffedømt minst én gang mellom 15 og 30 års alder.

Det viser tall den danske justisministeren har oppgitt til Folketinget, som er analysert av tenketanken Unitos.

Blant somaliere var det hele 62 prosent som hadde fått bot eller fengselsdom for brudd på straffeloven, skriver Jyllands-Posten.

222 af de 357 mænd med oprindelse i Somalia fra de tre årgange fik en dom. Det svarer til 62 pct. For Libanon var det 322 af 535 eller 60 pct. For Marokko var det 54 pct., mens Irak, Iran og Jugoslavien lå over 40 pct.

Tilbøyeligheten til kriminalitet varierer sterkt med nasjonal bakgrunn, ifølge Lasse Birk Olesen, som er en av grunnleggerne av Unitos:

»Der er nogle oprindelseslande, der viser store kriminalitetsproblemer, og andre – fortrinsvis i Europa og Sydøstasien – der næsten er nede på niveau med danskere.«

Ghettoproblemer anføres som en årsakene til den store overrepresentasjonen blant visse grupper.

En sosialdemokratisk folketingsrepresentant legger for dagen en resolutt holdning til den saken:

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, mener, at et element i en løsning er at »bryde ghettoerne op«.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂