Sakset/Fra hofta

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Det nye regjeringskollegiet tegner allerede nå til å bli en vits, eller rettere sagt: Det er rent faktisk blitt en vits bare som følge av lekkasjene av navnene på nye statsråder.

Tina Bru, som ser ut til å bli ny oljeminister, altså statsråden for Norges suverent viktigste næring, er ikke bare klimaideologisk, hun er også en faglig lettvekter.

En ministerpost til Knut Arild Hareide er ensbetydende med en statsråd som mangler integritet, all den tid det er gått mindre enn to år siden han – forgjeves – kjempet sitt livs politiske kamp for å dreie KrF til venstre og i skjørtene på Jonas Gahr Støre.

Man skulle i utgangspunktet tro at statsministeren var gått fra forstanden, men som den politiske ringreven hun er, handler dette naturligvis om noe helt annet.

For sett fra et rent maktpolitisk synspunkt, sannsynligvis det eneste som teller, er det logikk i statsministerens valg: For Erna Solberg passer det med statsråder som er faglig svake eller som trenger å vise lydighet. På den måten er de lette å manipulere hvis de – riktignok mot formodning, men en vet jo aldri – skulle vise seg å opptre med en selvstendighet som kunne være ukomfortabel for statsministeren. Det er jo enklere med folk som ikke rager altfor høyt over en selv hverken moralsk eller intellektuelt.

Resultatet ser uansett ut til å bli at etterkrigstidens verste statsminister utnevner det minst kompetente statsrådskollegiet noensinne. Her ligger alt til rette for fortsatt nedsalg av Norge.

Men hvorfor er det så viktig for Høyre å styre mot et spektakulært valgnederlag i 2021?

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!