Sakset/Fra hofta

Saken tronet som toppsak på vg.no en stund. Så forsvant den påfallende kvikt langt ned på siden. (Skjermdump, VG, kl. 17.52)

Abid Raja kan bli statsråd, skrev flere medier i går. VG serverte denne overskriften: «Han kan sikre at regjeringen ikke blir blendahvit» – og får juling i kommentarfeltet

Mange av leserne mener at VG gir uttrykk for rasisme: «VG er ute på glattisen. Blendahvit er et rasistisk uttrykk. Kan det ligge en anmeldelse i luften?», «Passe rasistisk ting å velge som fokus?», «2018 – året der hudfarge blir et relevant kriterie for valg av politiske ledere, men selvfølgelig bare hvis hudfargen ikke er hvit. Verden går fremover.»

Hvordan hadde VGs tittel sett ut med motsatt fortegn?

«Gleder meg til neste valg i et Afrikansk land når vg skal omtale dem som en Sot-Svart regjering», skriver en VG-leser.

Ingressen går slik: «Abid Raja kan bli statsråd i den nye regjeringen, blant annet for å hindre at den borgerlige regjeringen forblir blendahvit. Venstre ønsker å ta integreringsansvaret fra Frp og Sylvi Listhaug.»

Se, der fikk man jaggu inn et stikk til Sylvi også! Blendahvit og den onde heksa Sylvi i samme ingress – jackpot!

Tar vi ikke mye feil er det en blendende hvit bukett av journalister som har skrevet saken. Eirik Mosveen er sågar gammel venstremann. Hei, Eirik! (Skjermdump, VG)

Bankes inn

Ikke bare en «ulykke på desken» altså, hvor en overivrig medarbeider kom i skade for å sette en uheldig tittel. Poenget bankes inn med slegge:

– Det hadde vært symboltungt og viktig for Venstre og regjeringen, ja for hele Norge, at det ikke er en blendahvit samling statsråder som kommer ut på slotttrappen når den nye regjeringen skal presenteres, sier leder Boye Bjerkholt i Akershus Venstre.

Bjerkholt presiserer at han med «blendahvit» mener en regjering kun bestående av etnisk norske politikere. Han går ikke i detalj på om hvite av andre etnisiteter teller. Vi får ikke vite hvordan Venstre stiller seg til hvite av italiensk opphav – eller hva med hvite nordafrikanere? Hvite sørafrikanere?

«Symbolverdien er viktig», understreker Bjerkholt, «ved at den nye regjeringen får en representant med innvandrerbakgrunn.»

Dette blir mer og mer forvirrende; var det ikke hudfargen som var så viktig, da? I så fall må det vel være greit med en innvandrer fra Polen..? Sverige?

Statistikken

VG er behjelpelig med litt statistikk:

Det er i dag 883 751 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Norge, som utgjør 16,8 prosent:

Skulle de vært representert utifra andelen de utgjør i det norske folk, burde det vært tre statsråder med innvandrerbakgrunn, i en regjering med 19 medlemmer, som Solberg-regjeringen har i dag.

Det blir pekt på at Solberg-regjeringen hadde en rekke statssekretærer med innvandrerbakgrunn, men at flere har sluttet og at det for tiden bare er Dilek Ayhan, Høyres statssekretær i Næringsdepartementet, som har utenlandsk opprinnelse.

Akhenaton de Leon – igjen

Den profesjonelle sytepaven Akhenaton de Leon, som er leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering, sier at det påligger regjeringspartnerne et stort ansvar:

– Jeg applauderer at de ber Norge ta den største integreringsdugnaden i historien. Jeg håper derfor at de selv også viser dette når de legge ny regjeringskabal med nye statsråder, de bør selv gå frem som gode eksempler for å vise inkludering i praksis.

– En ny blendahvit regjering vil være et helt feil signal. Da sier regjeringen; gjør som vi sier, ikke gjør som vi selv gjør! Skal disse gode ordene ha troverdighet må de også vises ved eksemplets makt. Raja er kanskje den politikeren som har mest erfaring og faglig kompetanse. Han er karismatisk og jeg tror han vil gjøre en god innsats, sier Leon.

Ja, hvem vil ha en blendahvit regjering, egentlig? Helt feil signal, Erna! Statsministeren tror jo at hun skal sette sammen en regjering basert på kompetanse, meritter og politisk teft! Hallo..!

Vet hun ikke at det er integreringsdugnad? Alle skal med!  Og karisma er absolutt en undervurdert egenskap hos en statsråd.

Får bank i kommentarfeltet

Det ville vært en overdrivelse å si at positiviteten VG febrilsk prøver å mobilisere over en ikke-blendahvit regjering strømmer mot avisen fra leserne i kommentarfeltet. Et lite utplukk:

Kristinus Soma: VG er ute på glattisen. Blendahvit er et rasistisk uttrykk. Kan det ligge en anmeldelse i luften?

Georg Hamang: Hvorfor reklameres det med Blenda hver gang det er snakk om en gruppe nordmenn?

Rune Ydstebo: Norge har da stort sett vært blendahvit så lenge jeg kan huske ? Aldri vært ett problem før ? Dersom dyktige flinke politikere finnes og ikke plasseres i stillingen ved at enda bedre kandidater må stå på gangen er det selvsagt ønskelig…. MEN å argumentere for Raja eller andre fargerike skal inn utelukkende for å unngå blendahvit er idiotisk. PS merkelig at blendahvit på oss er ok, men mokkamann er rasistisk ?

Eivind Håkedal: Er det greit å kalle oss nordmenn blendahvite?
Er det da like greit å si at regjeringen nå blir litt svartere?
Går dette begge veier, eller bare en?

Stefan Brucki: Er vel fordel å ansette statsråd på bakgrunn av kunnskap, og ikke etnisitet? Kan nesten gå så lang å si at Abid Raja er inhabil i en slik posisjon (dette til tross for at han trolig er den mest oppegående av venstre-politikerne).

Alexander Rekstad: Hvorfor kan ikke Abid Raja bare være Abid Raja? En kul, oppegående og likandes kar… Må dere absolutt gjøre han til symbolutlendingen deres? Stakkars mann!

Henning Johansen: Gleder meg til neste valg i et Afrikansk land når vg skal omtale dem som en Sot-Svart regjering.

Joleif Tolleshaug: 2018 – året der hudfarge blir et relevant kriterie for valg av politiske ledere, men selvfølgelig bare hvis hudfargen ikke er hvit. Verden går fremover.

Rolf André Kjærstad: » Han kan sikre at det ikke blir en blendahvit regjering «Se for dere en overskrift motsatt vei…» Hun kan sikre at det ikke blir en kullsvart regjering» Når begynte farge å bety noe VG ?

Anders Andersen: Hvorfor skal det alltid «mixes» inn en rase-greie i slike saker. Virker som om media og VG ønsker og blande inn hudfarge hvor det enn er mulig…. Abid er jo like blendahvit/svart som alle andre her i dette land…

Stian Johan Stensrud: VG = mediekanalen som liker å legitimere og skape mer rasisme. Om det er deres intensjon(sånn indirekte), så gjør dem ufattelig bra jobb. Fortsett slikt! Helt ærlig, hva så om det hadde blitt blendahvitt regjering? De eneste personene som jeg kunne tenkt mrg som ville ha reagert er disse tåpelige antirasistene og dem som blir krenket av f.eks en genser hvor det står «Coolest monkey in the jungel» Heia, Sylvi!

Jan Luneborg: For meg spiller det ingen rolle hvilken farge mennesker har, og Abid Raja har jeg sansen for.

Magnus Lund: Passe rasistisk ting å velge som fokus?

Thomas Lutro: Dette synes jeg rett og slett var nitriste greier å lese. Abid Raja burde kunne selges inn som statsrådskandidat uten et pip om symboler og hudfarge. Makan!
Liker · Svar · 1 · 7 min

Alf Ove Røyland: Blendahvit??? Gi meg styrke….

Britt-Iren Fugleberg: Tenker det samme ,hvorfor er det greit å kalle oss Blendahvite .

Anne Cecilie Bakkelid: Som om hudfarge er viktigere enn skikkethet og egnethet i en norsk regjering.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!