Høy machofaktor når Al Aqsa Martyrs Brigades feirer 55-årsdagen for opprettelsen av Fatah i Gaza 29. desember. Foto: Mahmoud Issa/Sopa Images/Scanpix

Det nye laservåpenet, «Lyn-klingen», «The Light Blade», er et forsvarsvåpen mot brannbombe-terrorismen som har herjet langs Israels grense mot Gaza de siste årene.

Brannbombe-terrorismen vokste frem i forlengelsen av de såkalte fredags-demonstrasjonene som Hamas på Gaza-stripen organiserte hver fredag etter fredagsbønnen i moskéene.

Mens kvinner, barn og eldre ble mobilisert til en demonstrasjonsmarsj mot grensegjerdet («hjemvendings-marsjen», «The March of Return»), tente Hamas-ungdommer fyr på gamle bildekk. Under dekke av svart røyk sendte ungdommene opp luftdrager eller ballonger med brannbomber hengende i en snor. Brannbombene ble av vinden blåst over grensegjerdet og inn i Israel. Der tente bombene tusenvis av branner som svidde av mål etter mål med grøderik israelsk avling.

Overvåker himmelrommet

Israel har prøvd en lang rekke metoder for å avvæpne denne brannbombe-terrorismen. I fjor sommer fikk man på plass en type elektronisk overvåkning av himmelrommet langs grensen. Systemet oppdaget ankommende brannterror-våpen og varslet automatisk brannvesenet om det ventede nedslagsfeltet på israelsk side. Dermed kunne det travelt arbeidende brannvesenet slukke hver brann mye tidligere enn før, og lenge før brannene rakk å svi av store arealer.

Åpenbart er det nå dette overvåknings-utstyret som er blitt koblet opp mot et elektronisk laser-våpen. Hver innkommende drone eller ballong med brannbombe blir oppdaget elektronisk både natt og dag, og laservåpenet blir innsiktet av en datamaskin som fyrer av en laserstråle mot våpenet. Laserstrålen har ingen problemer med å punktere ballonger og luftdrager, men skal også være sterk nok til å ødelegge de små dronene som også er blitt brukt av brannbombe-terroristene til Hamas.

Noen israelske nyhetskilder har nevnt at laserstrålen forbruker omtrent 30 kilowatt ved hver avfyring. Og en ekspert nevner et annet fortrinn: Til forskjell fra de større rakettskjoldene med antirakett-raketter går ikke laservåpenet tomt for ammunisjon.

Rakettskjoldene

Det nye laservåpenet kommer som et kjærkomment femte lag i tillegg til de fire tidligere lagene i det israelske rakettskjoldet. 

«Lyn-klingen» kan i tillegg til de små brannbombe-våpnene også ødelegge de minste rakettvåpnene og bombekastergranatene som er for små for rakettskjoldets neste lag.

Det neste laget heter «Jernkuppelen» eller «The Iron Dome». Det skyter ned ankommende små raketter med 7-10 km rekkevidde. «Jernkuppelen» har uskadeliggjort mange tusen kortdistanse-raketter fra Hamas og Islamsk Jihad det siste tiåret.

Angripende mellomdistanse-raketter kan Israel skyte ned med det mellomste forsvarsvåpenet som bærer navnet «Davids Slynge», internasjonalt kjent som «Tryllestaven». 

Og de ballistiske interkontinentale angrepsrakettene kan Israel skyte ned allerede mens de er i bane ute i verdensrommet – ved hjelp av de to store antirakett-våpnene «Arrow 2» og Arrow 3».

«Vindjakken»

Det kanskje minst kjente rakettforsvarsvåpenet Israel har utviklet, heter offisielt «Trophy», men går på hebraisk under navnet «Vindjakken». 

Israel har montert det på alle stridsvogner og alle armerte personellkjøretøyer. Det oppdager angrepsraketter i avfyringsøyeblikket og skyter ut en liten sverm av små eksplosive kuler som får angrepsvåpene til å eksplodere i luften før de treffer stridsvognen. I mange tilfeller greier våpenet også å informere stridsvogn-personalet om hvor angriperne skjuler seg i terrenget, slik at fiendens mannskaper kan angripes og uskadeliggjøres bare sekunder etter avfyringen.

«Vindjakken» har, siden første gangs bruk i krig i 2011, avvæpnet over 1.000 angrep på israelske stridsvogner, først og fremst under de forskjellige Gasa-krigene.