I høst har en rekke kvinner blitt overfalt på kveldstid i Stockholms-bydelene Solna og Sundbyberg. To deler av byen som er velsignet med et så fargerikt fellesskap og mangfold at det nesten er for mye av det gode. I Sundbyberg er over 40 prosent av befolkningen av utenlandsk opprinnelse, altså enten født i utlandet eller barn av to foreldre født i utlandet. Over 30 prosent er første generasjons innvandrere. For Solna  er tallene omtrent de samme. Kvinner i Sundbyberg er ikke ukjent med frykten for å bli voldtatt av vilt fremmede. Mange i Sundbyberg husker fremdeles saken fra 2013 da fem menn overfalt en kvinne i 20-årene og voldtok henne.

1. desember i år ble en kvinne voldtatt under en bro i sentrale Sundbyberg. Politiet etterlyser vitner, men gir ikke publikum noen fysiske kjennetegn de skal lete etter. Det er så vidt de nevner at de jakter en gjerningsMANN. Etter en usedvanlig utrygg novemberhelg, selv til Stockholm å være, hvor to kvinner helt uprovosert hadde blitt overfalt, tok en av bydelens egne innbyggere grep og opprettet en Facebook-side for folk som ville finne noen å gå tur sammen med.

Angelica Öhagen, journalist i Aftonbladet, er initiativtaker til et Ljuslopp på lørdag kveld for å ta bydelen tilbake. Men Angelica har flere jern i ilden; på sin offentlige side oppfordrer hun gladelig følgerne til å gi penger til barn på flukt, i tillegg til å slå et slag for en underlig form for feminisme. Hun har i jobbsammenheng anbefalt den første svenske barneboken om mensen, slik at ingen treåringer skal vokse opp med  «mensskam»  (hva ellers?), og hun har hudflettet britiske forskere som oppfordrer kvinner til å amme barna sine. Hva er galt med å amme barna sine, tenker kanskje du? Jo, forskerne har funnet ut at det er bedre for miljøet (og sikkert også barna) om de får morsmelk i stedet for industriell morsmelkerstatning. Dét får Öhagen til å klikke.

Om alla mammor i Storbritannien ammade i sex månader, som är rekommenderat, skulle det motsvara minskade utsläpp motsvarande 77 500 bilar varje år. Ska det motivera nyblivna redan stressade mammor att bruka våld på sig själva för att rädda klimatet?

Det er så man må klype seg i armen. Er det vold mot kvinner å gi barna sine bryst? Hun mener det er under enhver kritikk av de britiske forskerne å påføre småbarnsmødre klimaangst for at de skal amme. Nei, britene bør heller slutte å drikke te enn å oppfordre småbarnsmødre til å amme barna sine, konkluderer hun. Nok om dét.

Angelica Öhagen har nå blitt lokal kjendis for å ha opprettet denne Facebook-siden, og på lørdag 7. desember arrangeres det et Ljuslopp – altså et lysløp – i Bergshamra i Solna for at innbyggerne skal ta bydelen sin tilbake. For at alle som vil skal få muligheten til å oppleve vakre Bergshamra på kveldstid.

– Tanken är att vi tillsammans ska lysa upp Bergshamra, och att alla som vill ska få möjlighet att uppleva vackra Bergshamra kvällstid. Istället för att stanna inne av rädsla för överfall ska vi se till att vi är så många som möjligt som kommer ut. Loppet blir som en lite roligare form av nattvandring, berättar Angelica Öhagen.

Deltakerne oppfordres til å ta på seg så mye lys og reflekser som mulig, så dette kommer til å bli kjempefestlig. Faren for at dette bare blir et førjulsjippo for en håndfull politisk korrekte mennesker, er overhengende, selv om refleks redder liv. I skrivende stund har 50 personer gitt beskjed om at de blir med. 139 er interessert. Dette tar helt av …

 

 

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!