Til venstre: Invitasjon til Stortingets juletrefest (skjermdump fra Facebook). Til høyre: Christian Tybring-Gjedde (foto: Bjørn Inge Bergestuen / Frp).

Stortinget inviterer til juletrefest den 6. januar 2020, og i invitasjonen står det følgende om menyen under arrangementet: «Det serveres kanelsnurrer og kyllingpølse med lompe for barn og voksne.»

I en kommentar til invitasjonen på Facebook skriver stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) at det handler om kulturell kapitulasjon når landets lovgivende forsamling endrer juletradisjoner på denne måten:

For en tid tilbake skrev Aftenposten på lederplass at man i barnebursdager burde erstatte svinepøler med kyllingpølser. Holdningen var det gjør ingenting for vår kulturelle identitet om vi aksepterer og tilpasser oss mattilberedning og forbud slik de fremkommer i andre religioner. Vi kan jo spise alt uten at vi plages av det var Aftenpostens holdning. Alt går i grisen så og si. Nå tar det offisielle Norge dette et skritt videre. Vi husker alle skolen i Seljord som besluttet å erstatte ordet «jul» med «tradisjon». Når endrer en av fremste kulturinstitusjoner og landets lovgivende forsamling sin årevise tradisjon. På årets juletrefest i januar skal det nå serveres pølser av kyllingkjøtt. Ikke som et alternativ, men som eneste pølsevariant (med et lite forbehold om dette også var fjorårets praksis). En slik endring av årelange juletradisjoner har garantert Aftenpostens støtte. Det gjør da vel ingenting vil nok den kulturrelativistiske avisen mene. Vel, for meg er ikke dette et eksempel på toleranse, men enda et eksempel på kulturell kapitulasjon. Og da kan man si som i Seljord; God tradisjonsfeiring!

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!