Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) oppfordrer folk til å slappe av og ikke lage problemer «ut av alt» etter årets julebråk på Seljord ungdomsskole. Hun blir neppe kåret til årets julestjerne etter dette utfallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

I et intervju med det nasjonale telegrambyrået (NTB) kaller Kulturminister Trine Skei-Grande (V) sine regjeringskollegers reaksjoner etter «julebråket» på blant annet Seljord barne- og ungdomsskole for «håpløse». Spørsmålet er vel om ikke det er Skei-Grande som med dette plasserer seg i kategorien for håpløse.

«Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?» skrev barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) på sin Facebook-side.

«Selvsagt snakker vi om jul og er stolte av våre tradisjoner,» svarte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) under Ropstads innlegg.

Trine Skei Grande er tydelig på hva hun mener om sine regjeringskollegers engasjement i saken:

– Det synes jeg var helt håpløst, svarer hun kontant, til NTB.

Saken hun først og fremst henviser til er altså «julebråket» fra Seljord, som først ble omtalt av Telemarksavisa (TA) med tittelen:

Fikk ikke lov til å si julemat, måtte si tradisjonsmat: – Bevisst for å ikke støte noen

Samme dag som TA kom med sin sak, fulgte vi opp med «Ingen jul i Seljord! Ingen juleribbe, ingen julekaker og intet juleball!» Dermed var «julebråket» i gang. Siden TAs sak også ble publisert i en rekke andre lokalaviser rundt om i landet, ble saken ekstremt mye delt på sosiale medier. Folk reagerte, svært forståelig, på at jula skulle døpes om til «tradisjonsfest» «for ikke å støte noen».

At noen av de mange tusen leserne gikk over streken og sjikanerte skoleledelsen og helt uskyldige muslimer, er selvsagt både dumt og beklagelig, og i noen tilfelle kanskje tilogmed straffbart. Men det blir å rette baker for smed, når vi i de såkalte «alternative mediene» er de som skal bære skylden for dette, slik for eksempel faktisk.no og filternyheter.no indikerer at vi bør. Sammen med skole- og kommuneledelsen forsøkte de å bagatellisere det hele ved å hevde at det var barn fra Jehovas Vitner de ikke ønsket å støte.

Skei-Grande følger opp i samme spor:

– Jeg mener generelt at folk må få lov til å være litt mer i fred, hvorfor skal vi lage problemer ut av alt? Jeg kjenner at folk bare må slappe av litt, ikke være så stresset og krampaktig, sier Grande om saken.

– Dessuten er det typisk at det alltid er den muslimske befolkningen vår som får høre det i slike saker, selv om endringene ikke har noe med dem å gjøre. I Seljord var det jo gjort av hensyn til elever fra Jehovas vitner, ikke muslimske elever, sier Grande og legger til:

Dette er ikke den hele og fulle sannhet, noe Skei-Grande lett kunne ha funnet ut fra TA:

TA skriver ikke hvilke grupper skolen er opptatt av å ikke støte. Det hadde avisen blitt enig med skolen om, ifølge journalisten som skrev saken:

– Vi valgte å ikke navngi hvilke grupper det gjaldt etter avtale med skolen, men det gjaldt flere ulike grupper, sier Bjørnar Hagen Vika til Faktisk.no(understrekning ved Document)

Julens tradisjoner vannes ut

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) blir oppgitt over disse årvisse, gjentakende rundene.

– Dette handler vel om at folk føler at kulturverdiene deres er truet. Men man må ikke ha så lite tro på sitt eget, at man tror enhver liten utfordring vil knekke tradisjonene. Det er ikke slik at jula kommer til å forsvinne, sier Grande til NTB.

Nei, Skei-Grande, det vi tror heller ikke at julen vil forsvinne. Vi vet at det på de fleste skoler, selv i de mest innvandrertette bydeler i Oslo, blir julen markert i mange sammenhenger, hele desember, heldigvis.

Men, som deg er vi, og sannsynligvis flertallet av den norske befolkning, oppgitte over å måtte påpeke disse årvisse forsøkene på å vanne eller viske ut gode, gamle juletradisjoner. Så langt i år har vi skrevet om ytterligere to slike tilfeller:

Disse tre tilfellene i år er nok til å lage «julebråk», og det viser oss hvordan det stadig vekk finnes folk og lærere i dette land som mangler vett og forstand. At Skei-Grande mener vi skulle la slikt ligge, viser at i denne saken er det hun som er i de håpløses kategori.

Erkeskurken over alle står bak

NTB ville ikke ha vært NTB, om de ikke hadde sørget for å sette Skei-Grandes julebudskap i det rette relieff, ved å vise til at det årvisse norske «julebråket» kan spores tilbake til norske journalisters erkeskurk over alle erkeskurker:

Seljord-saken er bare den siste i rekken av lignende saker de siste årene i Norge. I 2016 ble det bråk da det ble rapportert at Nylund skole i Stavanger ville endre innholdet i noen av julesangene. Ifølge skolen var det ikke riktig at man forsøkte å sensurere julesangene

Året etter var skolen på nytt i søkelyset, da foreldrene ble bedt om å krysse av på et skjema for hvilke sanger barna kunne synge. Sylvi Listhaug, som den gang var innvandrings- og integreringsminister, tordnet på Facebook: «Dette er et bunnivå i å utslette våre egne tradisjoner!», skriver Aftenposten.

Det ble også bråk da rektorene ved skolene i Voss i 2016 skrev brev til kirken om at de ønsket en julesamling, men uten bønn og forkynning. «Rart og en unnlatelsessynd» var statsminister Erna Solbergs (H) reaksjon på saken fra Stortingets talerstol.

Reaksjonene settes i en større internasjonalt sammenheng med det som i USA kalles «War on Christmas» (krig mot julen). Begrepet er gammelt, men skjøt fart på begynnelsen av 2000-tallet da flere aktører på den amerikanske høyresiden hevdet at det pågikk en krig mot den kristne julen fra sekulære krefter i samfunnet. I 2017 lovet president Donald Trump at det skulle bli slutt på «krigen mot jul».

God jul!
Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂