Øye skule har 290 elever fra 1. – 7. trinn, og ligg idyllisk på Øye-området, rett ved Surnadal ungdomsskule og Surnadal vidaregåande skule i nedre Surnadal. En deilig plass på jorden for alle, uansett opprinnelse, skulle vi tro. Men i år sløyfer skoleledelsen den folkekjære salmen «Deilig er jorden» av hensyn til de flerkulturelle. Foto: Facebook

Tåler ikke norske skolebarn bittelitt kristen forkynnelse, lenger? Eller er det de voksne som kludrer det til i et misforstått ønske om å ikke støte foreldrene til barn med en annen kulturtilhørighet? Vi stiller spørsmålene etter at Øye barneskule i Surnadal kutter «Deilig er jorden» på juleavslutningen, fredag 20. desember.

Onsdag skrev Tidens Krav (betalingsmur) om skolen som kutter «Deilig er jorden» på skoleavslutningen, for første gang på flere år. Vi ble tipset av en våken leser på Nordmøre, som mente dette burde være en sak med nasjonal interesse. Selvsagt er det det. Dette føyer seg inn i rekken av såkalte inkluderings-vennlige tiltak som kommunalt ansatte, særlig da i det norske skoleverket finner ut de må gjennomføre for «å ta hensyn». Vi husker alle rabalderet som kom etter at ledelsen ved Seljord barne- og ungdomsskole forsøkte å skifte ut ordet ‘jul’ med ‘tradisjon’.

Inkludring

Dessverre har vi ikke fått fatt i Einingsleiaren ved Øye skule, Kåre Herrem, så vi nøyer oss med å sitere hva han svarte da Tidens Krav spurte ham hvorfor i himmelens navn han hadde funnet på å kutte ut «Deilig er jorden»:.

– Det er på grunn av sangens forkynnende innhold. Øye er en flerkulturell skole med elever fra cirka ti nasjoner og med bakgrunn fra flere religioner. Vi har derfor ut fra en inkluderingstanke bestemt at vi kutter «Deilig er jorden» fra programmet i år, sier Herrem.

Slike «inkludrings-tiltak» har nærmest blitt en tradisjon her tillands, en dårlig tradisjon med dumme og upopulære tiltak som uten tvil har den motsatte effekten av hva initiativtakerne så for seg. Folk reagerer på slike misforståtte forsøk på å komme de lettkrenkede i forkjøpet.

Så også i Surnadal, der ordfører Margrethe Svinvik (Sp) er blant de mange som lurer på hva Herrem og de andre i skoleledelsen har tenkt.

– Først må jeg få si at «Deilig er jorden» er en av de fineste salmene våre, både i tekst og melodi. Derfor synes jeg det er litt trist at akkurat denne blir trukket fram som et slags for eller imot jula som ei kristen høytid, sier Svinvik.

Tidens Krav skriver torsdag (bak betalingsmur) at Svinvik vil snakke nærmere med skoleledelsen.

– Jeg vil også høre om dette er felles for alle skolene. Jeg er ikke kjent med at dette har vært tema tidligere. At sangen ikke står på programmet synes jeg er helt greit og det må selvsagt være opp til hver enkelt. Det er i alle fall ingen overordnet føring på hva som skal synges når i kommunen som jeg kjenner til, men om det er en bevisst utelating på bakgrunn av politiske/religiøse holdninger, så er det viktig at vi ser nærmere på dette, sier Svinvik.

Oppdatering kl 18:30:

Torsdag ettermiddag sier ordfører Svinvik  seg fornøyd med administrasjonens redegjørelse:

– Jeg har fått gode svar, og ser at skolene våre har ulike arrangement og innhold på sine juleavslutninger. Jeg har full tillit til at administrasjonen tar kloke valg i slike saker, sier Svinvik.

Hun fikk svarene fra kommunedirektør Knut Haugen og kommunalsjef Astrid Mogstad Høivik.

Verken Svinvik eller noen i administrasjonen akter å legge seg opp i avgjørelsen som skoleledelsen har tatt. (Tidens Krav, bak betalingsmur)

Også Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved skolen har gitt sitt besyv med i diskusjonen om avgjørelsen, men de blir ikke med i noe hylekor:

– Men utfra slik saken står nå, støtter FAU skolens avgjørelse, sier Oddrun Husby, leder i FAU ved Øye skule, til Tidens Krav.

Document har i dag gjort forsøk på å få Einingsleiaren i tale, men uten å lykkes. Et av de spørsmålene vi gjerne ville ha fått svar på – foruten det opplagte om hvorvidt avgjørelsen er fattet etter forutgående forespørsler fra noen av elevenes foreldre – er hvorfor skolens Facebook-side ikke har et eneste bilde med tilknytning til jul, advent eller juletradisjoner. Halloween og Thanksgiving har de imidlertid funnet plass til.

Gobbeli-gobbel- fuglen kalkun, her kalt Turkey, som bla symboliserer Takksigelsesfesten (Thanksgiving) til engelske pilgrimer i Amerika i 1621, og Allehelgensaften (Halloween) har skolen funnet plass til å informere barna om. Men oppslagene på Facebook tyder ikke på at skolens ledelse eller dens lærere har gitt elevene noen som helst forklaring til de kristne verdiene og tradisjonene disse to «nye» festdagene knytter an til. Kult med Halloween, lzm (lissom). Fotomontasje: document.no fra Facebook

Etter slik inkludring trenger vi litt åndelig påfyll, her teksten til Deilig er jorden:

Deilig er jorden,
prektig er Guds himmel,
skjønn er sjelenes pilgrimsgang.
Gjennom de fagre riker på jorden går vi til paradis med sang.

Tider skal komme,
tider skal henrulle,
slekt skal følge slekters gang.
Aldri forstummer tonen fra himlen i sjelens glade pilgrimssang.

Englene sang den,
først for markens hyrder;
skjønt fra sjel til sjel det lød.
Fred over jorden, menneske fryd deg. Oss er en evig Frelser født.

Her en lenke til lyd og bilde fra en konsert i Vang kirke 25.12.10 med Didrik Solli Tangen, prinsesse Märtha Louise, Harald Zwart, Mari og Håkon Samuelsen, Measha Brueggergosman, Siri Kval Ødegård og Trondheimssolistene.

Les også: Jule-forbudet i Seljord: – Ødeleggende politisk korrekthet

Vi i document gir våre lesere gaver hele året, forlaget vårt har også gaver som kan passe året rundt, kanskje du som leser oss kunne tenke deg å gi oss en liten julegave som takk?Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Les også