Statsminister og partileder Stefan Löfven (S) Foto: Fredrik Sandberg / TT / Scanpix

«Du gamla, du fria» får snart en grell undertone. «Du gamle, du engang fria – men inte nu mer» blir kanskje den nye strofen i Sveriges nasjonalsang.

Så langt i år har det vært 37 sprengninger i politiregion Stockholm. I hele 2018 var det 42. Det finnes ikke sammenlignbare tall fra tidligere år, rett og slett fordi det ikke ble ført statistikk over bomber og sprengninger med allmenfarlig ødeleggelse i Sverige.

Natt til torsdag var det hele tre detonasjoner i løpet av noen få timer, en av dem rammet en kirke. På Södermalm i sentrale Stockholm ble det sprengt en større bombe i et bolighus, et kraftig smell som kjentes godt i området.

I Malmø har politiet bedt innbyggerne kikke seg godt omkring etter mulige bomber når de ferdes utendørs. Denne oppfordringen kom på bakgrunn av at en ung kvinne fikk ødelagt ansiktet sitt i forbindelse med en svært kraftig bombe i sentrale Lund i midten av september. Den unge studenten passerte helt tilfeldig i det bomben smalt.

Oppklaringsprosenten er lav. Det er krevende å finne ut hvem som står bak ugjerningen ettersom disse kan befinne seg langt fra plassen når det smeller. Politiet ser en sammenheng mellom flere bomber og økningen i antallet skyteepisoder. Og dessverre for den alminnelige svenske borger; de som står bak skyteepisodene og bombene bryr seg sjelden om at uskyldige rammes. Dette er deres yrke og livsstil, de tenker lite på hvem de rammer, ifølge en svensk kriminolog.

Det svenske samfunnet blir mer og mer utrygt og preget av svært kriminelle gjenger. Nærmest daglig kommer det nyheter om skuddvekslinger, skyteepisoder, bomber og sprengninger. Da er det jo virkelig betryggende at nettopp personer med koplinger til kriminelle nettverk jobber på flyplasser, fritidsklubber og som vektere. Samtidig kryper gjengkriminaliteten lengre og lengre ned i aldersgruppene, til under 16 år. Dette skriver Stockholmspolitiet i en ny rapport.

50 kriminelle nettverk finnes i dag i Stockholmsregionen, og de rekrutterer aktivt i miljøene de infiltrerer. Nettverkene har blitt mer internasjonale – og står bak også mord i utlandet; en grunn til at Danmark nylig innførte grensekontroll mot sin nordiske nabo.

Norske medier underkommuniserer den svært alvorlige utviklingen som nå rammer vår nabo i øst; Norges storebror og forbilde. I stedet kan det se ut til at Norge ligger fem-ti år bak Sverige i utvikling, uten å ta lærdom av den fatale samfunnsutviklingen som svenske politikere, myndigheter og medier har bidratt aktivt til.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂