Sakset/Fra hofta

 

Vårt naboland opplevde et tresifret antall bomber i 2019, noe som savner sidestykke i et demokratisk land. Bomben på Östermalm 14. januar kunne høres over store deler av Stockholm. Det minnet om Beirut. Svenske medier tar bilder etter at myndighetene har ryddet opp, slik at innbyggerne ikke skal forstå hvor alvorlig sprengningene er. Men så er det noen i nærheten som har en smarttelefon. 

Bombene har rammet Sveriges største byer; særlig Malmö er hardt rammet. «Dette savner sidestykke i et vestlig land. Man må sammenlikne med land som har en lang historie med terror», sier den svenske kriminologen Amir Rostami til NRK.no.

På nettsiden til NRK ligger også et lengre intervju med en far i Malmö som opplevde at en bombe gikk av rett utenfor veggen til sønnens soverom. Bare flaks gjorde at ingen ble skadet. «Det finnes deler av verden der det er krig. Syria og Afghanistan er sånne steder. På sett og vis forventer man at sånne ting kan skje i en krigssituasjon, men Sverige er ikke et land i krig. Denne situasjonen er helt katastrofal», sier mannen til NRK. 

Bombene i Sverige var også tema for NRK Urix’ tv-sending onsdag kveld. Men tv-innslaget var en selsom og sprikende opplevelse. Kun et kort innslag med den rammede familiefaren, og en ny kriminolog fra Malmö som hevdet at det dels var MC-gjenger som sto bak, og at dette for øvrig handler om utenforskap og trangboddhet i Sveriges utsatte områder. NRKs journalist på reise i Sverige var innom flere byer, kun korte visitter der kameraet sveipet over – og nok et intervju med en tidligere kriminell som nå var blitt lovlydig samfunnsborger, og som også skyldte på storsamfunnet. Selvfølgelig.

I studio hadde Gry Blekastad Almås hentet inn en tidligere gjengkriminell i starten av 30-årene som nær var blitt drapsmann. Han hadde flere fengselsopphold bak seg, men hadde heldigvis reddet seg unna det farlige miljøet gjennom rap-en. Også han skyldte på samfunnet og utenforskap. Dessuten hadde familien på seks kun hatt 80 kvadratmeter å boltre seg på i leiligheten på Hauketo. For ham som var eldst, var det naturlig å trekke ut i gatene på Hauketo – og til livet som gjengkriminell.

En forfatter og journalist hadde også tatt turen til NRKs studio; han har skrevet bok om situasjonen i Sverige. Han dristet seg frampå, med et lett plaget uttrykk i ansiktet, ved blant annet å peke på innvandrings- og integreringspolitikken i Sverige. Det var ikke vanskelig å se at dette ikke falt i god jord verken hos NRKs programleder eller den tidligere kriminelle artisten i studio. 

257 anmeldelser av eksplosjoner i Sverige i 2019, en økning fra 162 i 2018. I mange år var det bilbranner som preget mediebildet også i Sverige. Så kom skuddene og håndgranatene – og nå bombene. Selv ikke under korona-krisen stilner sprengningene. Det voldsomme antallet bomber har visstnok kommet overraskende på svensk politi og landets myndigheter. 

I Oslo brant 23 biler i løpet av et par uker før påske, og i natt var det nok en bilbrann øst i Oslo. NRK og mediene generelt er ikke ivrige etter å grave i verken bilbranner eller maskerte overfall i Oslo i korona-tiden – så hva skulle tilsi at vi ikke får en utvikling over tid som Sverige? Også her har vi organisert kriminalitet og innvandrergjenger som stadig markerer revir og slåss med hverandre – og tar stadig sterkere virkemidler i bruk – og et NRK som forklarer utviklingen med trangboddhet, sårbarhet og utenforskap. Gang på gang på gang.

Hvis du ønsker en mer ærlig dekning av utviklingen i Sverige:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: